Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

Ziekteverzekering voor hond en kat helemaal in

lsjf78b408
Het aantal honden en katten dat verzekerd is tegen gebroken poten, kanker en andere ziektes neemt in razend tempo toe. Proteq, de grootste huisdierenverzekeraar, zag het klantenbestand vorig jaar met 38 procent groeien ten opzichte van 2009.

Renate Kösel had haar hond al verzekerd toen nog niemand in Nederland van deze speciale huisdierenverzekering had gehoord. Ze heeft er nooit spijt van gehad. „Mijn hond is niet vaak ziek, maar als je ineens voor hoge kosten wordt gesteld, dan is het fijn om verzekerd te zijn,” zegt de vrouw uit Kwintsheul. „Of die verzekering mij winst of verlies oplevert, dat wil ik niet eens berekenen. Een huisdier is een familielid!”

Volwaardig gezinslid
Dat Nederlanders hun huisdier steeds vaker als volwaardig gezinslid beschouwen, ziet Renée Chalmers Hoynck van Papendrecht als een belangrijke verklaring voor de stijging van het aantal verzekerde honden en katten. „De tijd dat een zieke kat meteen ook een dode kat was, ligt ver achter ons,” weet de dierenarts die tevens bestuurslid is van de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren van de KNMvD, de vereniging van dierenartsen. „Het aantal mogelijke behandelingen neemt toe. Mensen zijn erg begaan met hun huisdier; ze willen echt dat hun huisdier die behandelingen krijgt.”

In haar praktijk in Den Helder promoot Hoynck de huisdierenverzekering dan ook. „Veel mensen hebben gebrekkig inzicht in de kosten van een medische behandeling. Bij een verzekerd dier hoef je niet om financiële redenen van een behandeling af te zien. Dat vind ik het grote voordeel: het is beter voor het dierenwelzijn.”

Zo hoeft Renate Kösel nu niet te twijfelen of haar hond Caesar moet worden onderzocht op longkanker. „De hond oogt nog in orde, maar zijn longen zien er niet goed uit.” Bij dierenkliniek ‘t Westland is al bloedonderzoek gedaan bij Caesar. ook zijn er röntgenfoto’s gemaakt en stukjes weefsel afgenomen. „We moeten volgende week nog een keer een röntgenfoto van zijn longen laten maken.”

Kösel ontdekte het euvel bij haar 9-jarige viervoeter, toen hij medicijnen kreeg tegen een ontsteking aan zijn haarwortelzakjes. „De medicatie hielp niet en Caesar ging ineens veel drinken en plassen. Toen heb ik toch maar urine weggebracht. Het calciumgehalte in zijn plas bleek te hoog, wat kan duiden op tumoren. Dat wilde de dierenarts nader onderzoeken.”

Als puppy was Caesar al verzekerd, net als zijn voorganger in het gezin. Kösel betaalt zo’n 350 euro per jaar aan premie. Ging de eerste verzekeraar nog failliet, inmiddels zit Kösel al heel wat jaren bij Proteq. Hoynck: „De betrouwbaarheid van dierenverzekeraars is toegenomen, evenals de bekendheid. Het wordt gewoner om je hond of kat te verzekeren.” Met 170.000 verzekerde gezelschapsdieren is dit nog altijd minder dan 5 procent van de totale populatie honden en katten in Nederland.

Kösel maakt zich geen zorgen over de bekostiging van een eventuele behandeling tegen longkanker voor Caesar. Maar: „Ik maak me wel zorgen over hoe het met hem gaat. Maar ik ga niet treurig tegen mijn hond doen. Daar begrijpt hij toch niks van.”

bron: ad.nl