Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

Voorkom teken!

teek
Jaarlijks worden 1 miljoen mensen gebeten door een teek. Daarnaast krijgen ook honden en katten in ons land regelmatig te maken met een tekenbeet. Het hele jaar door zijn deze vervelende insecten actief. Van april tot en met september is de piek te vinden in de aanwezigheid. Nu dus!

Teken geven de voorkeur aan een vochtige, warme omgeving. Ze komen voor in parken, weilanden, bosrijke gebieden en tuinen. Daar zitten ze op de lage begroeiing zoals struiken, varens en hoge grassen. De teken wachten op een gastheer die voorbij komt, want ze kunnen zelf niet vliegen of springen. Komt er een gastheer voorbij? Dan laat de teek zich vallen en hecht zich vast aan de huid. De teek voedt zich met bloed van zoogdieren. Denk hierbij aan muizen, konijnen, herten, mensen, honden en katten. De teek graaft haar kop in de huid van de gastheer en begint dan bloed te zuigen. Een maaltijd kan tot zeven dagen duren. Hierna laat de teek zich weer vallen.

Tijdens het bloedzuigen kan de teek, via het speeksel, diverse ziekteverwekkers overbrengen. Helaas is de kans om in ons land door een tekenbeet de ziekte van Lyme te krijgen, groter dan elders in Europa. Bij ons is 1 op de 5 teken besmet, in de rest van Europa is dat maar 1 op de 10. Elke hond of kat die buiten loopt, heeft dus bescherming nodig tegen teken.

De ziekte van Lyme veroorzaakt bij de hond onder andere koorts, kreupelheid, gezwollen gewrichten en nierfalen. Deze verschijnselen ontstaan soms pas lange tijd nadat de infectie is opgelopen. Ziet u deze symptomen bij uw huisdier? Neem dan direct contact met ons op. Teken kunnen ook de ziekte Babesiose overbrengen. Deze ziekte komt vooral voor in het zuiden van Europa maar breidt zich langzaam uit naar heel Europa. Na het aanhechten duurt het 24 tot 48 uur voordat de teek begint met het overbrengen van deze ziekteverwekkers. Het is daarom belangrijk om de teek direct te verwijderen. Babesiose kan zich binnen één tot drie weken uiten. De volgende ziekteverschijnselen treden op bij Babesiose: kortademigheid, koorts en rode urine. Ziet u deze symptomen bij uw huisdier? Neem dan direct contact met ons op.

Deze ziekte kàn dodelijk zijn indien u er niet op tijd bij bent. Tip: Controleer uw huisdier dagelijks op teken. Is er een teek aanwezig? Dan is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met de speciale tekentang in onze webshop. Bewerk de teek nooit met alcohol of groene zeep! De teek zal dan zijn speeksel, met eventuele ziekteverwekkers, direct overbrengen op uw huisdier. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Er zijn diverse producten beschikbaar om uw huisdier te beschermen tegen teken. U kunt voor deze producten terecht in onze webshop of bij ons in de kliniek. Wij kunnen u helpen met het maken van de juiste keuze.