Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

De hypo-allergene hond bestaat niet...

Pasted Graphic
Sommige mensen zijn allergisch voor honden, maar niet voor elke hond. Allergenen (zoals eiwitten uit de vacht, huidschilfers en speeksel) veroorzaken na inademing door de mens allergische klachten. 
De labradoodle (een kruising tussen een poedel en een labrador) zou ‘hypoallergeen’ zijn, d.w.z. minder allergenen uitscheiden, en daarom geschikt voor baasjes met een hondenallergie.
Maar is dat ook zo?

Zo'n 20% van de mensen in de Westerse wereld is allergisch voor honden. Onderzoekers van de Universiteit van Utrecht hebben onderzoek gedaan naar allergenen bij honden en de uitkomst is opmerkelijk: in tegenstelling tot wat iedereen verwachtte, blijken hypo-allergene honden niet minder, maar... juist méér allergenen te produceren dan ‘normale’ honden. Er is echter geen verschil tussen de hoeveelheid allergenen in de lucht ten opzichte van huishoudens met een normale hond. De hoeveelheid allergeen in de lucht is bepalend voor de allergische klachten en daarin werd geen verschil gevonden tussen de rassen. Daarom lijkt het voor dus voor de allergische klachten, niet uit te maken of je een gewone of een hypo-allergene hond in huis neemt.

Waarom geven veel hondeneigenaren dan aan dat ze minder allergie-klachten hebben? Het zou kunnen dat een sommige mensen dénken allergisch te zijn of dat ze juist allergisch zijn voor andere stoffen. Ook maken mensen met een allergie grondiger schoon of hebben een filter op de stofzuiger.Tijdschrift voor Diergeneeskunde | nr 5 | mei 2015