Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

De kriebel-beestjes worden wakker

Wanneer komen vlooien en teken voor?
Vlooien en teken komen het hele jaar door voor. In het voorjaar en de zomer, als de temperaturen wat hoger zijn, loopt uw huisdier het meeste risico.
Teken en vooral vlooien kunnen ook in de winter actief blijven. Vlooien kunnen gemakkelijk in huis overwinteren en een vlooienplaag veroorzaken. Teken zijn bij het eerste warme weer meteen volop actief.

Waarom is een behandeling tegen vlooien belangrijk?
Vlooien kunnen zich razendsnel voortplanten. Eén vlo kan wel 50 eitjes per dag leggen en kan dat wel 100 dagen volhouden. Uit zo’n eitje ontstaat na 3-8 weken een volwassen vlo. Vlooien kunnen behalve jeuk ook een vlooienallergie veroorzaken en ziektes overbrengen zoals lintworminfecties. Als er eenmaal een vlooienplaag in huis is, duurt het 2-3 maanden voordat alle vlooien en vlooieneitjes weer helemaal weg zijn.
Reden genoeg dus om te zorgen dat uw huisdier vlo-vrij blijft.

Waarom is een behandeling tegen teken belangrijk?
Teken laten zich vanuit struiken of lang gras op uw huisdier vallen en zuigen zich vol met bloed voordat ze weer loslaten en eitjes leggen. Tijdens dit bloed zuigen kunnen teken ziektes overdragen. De bekendste tekenziekte is Borreliose: de ziekte van Lyme. Maar ook Babesia is een ziekte die door teken op mensen en dieren kan worden overgebracht. Niet alleen voor dieren, maar ook voor mensen zijn teken gevaarlijk. Het is dus belangrijk dat teken snel gedood worden voordat ze deze ziektes kunnen overbrengen.

Hoe kan ik vlooien en teken bestrijden?
U kunt kiezen uit verschillende manieren om vlooien en teken te bestrijden.
-Er zijn pipetten (spot-on) (Advantage en Advantix) voor hond en kat die een maand bescherming geven.
-Er zijn pipetten (spot-on) (Bravecto) voor de kat die 12 weken bescherming geven.
-Er is een kauwtablet (Bravecto) voor de hond die 12 weken bescherming geeft.
-Er zijn vlooien- en tekenbanden voor hond en kat die 5 tot 8 maanden bescherming geven (Seresto).
We geven u graag persoonlijk advies!