Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

Nieuw vaccin tegen Ziekte van Weil

Vanaf maart 2014 werken we met een nieuw vaccin tegen ziekte van Weil.
Het nieuwe vaccin, ook wel L4 genoemd, biedt bescherming aan twee nieuwe varianten van de leptospirose bacterie. Deze varianten worden in West Europa steeds meer aangetroffen.

Wat is Leptospirose (oftewel Ziekte van Weil)?
Leptospirose is een verzamelnaam van ziekten die veroorzaakt worden door leptospiren (beweeglijke bacteriën die via de huid en/of slijmvliezen binnen dringen). Deze ziekte wordt vooral gekenmerkt door koorts, lever en nierfalen.

Hoe kan mijn hond besmet worden?
Leptospire bacteriën overleven goed in oppervlaktewater en kunnen daar een besmettingsbron vormen. Knaagdieren (zoals ratten) spelen een rol bij verdere verspreiding in de omgeving. Leptospiren kunnen ook op planten aangetroffen worden als het warm en vochtig is. Bijna elke hond eet wel eens gras en kan op deze manier besmet raken. Mensen en honden kunnen ook een infectie oplopen door contact (opname of bijv. een huidwond) met besmet (zwem)water. Bij mensen verloopt de infectie vaak dodelijk.

Vaccineren?
Af en toe komen we in onze praktijk één of meerdere gevallen van honden tegen die besmet zijn met leptospirose. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een leptospirose infectie vaak een dodelijke afloop. Besmette dieren kunnen tevens mensen infecteren, een goede bescherming door middel van vaccinatie is dan ook gewenst.
Vaccinatie verkleint niet alleen het risico op infectie van bepaalde leptospiren bij uw hond, maar vermindert bij een infectie ook de uitscheiding van het virus in de urine. Het risico op overdracht van dier naar mens wordt hiermee verkleind.

Preventie door middel van vaccinatie
Om een volledige bescherming op te bouwen is het noodzakelijk dat de nieuwe L4 vaccinatie na vier weken te herhalen (op deze herhalingsprik geven wij korting). Vervolgens kunt u het jaarlijkse vaccinatieschema aanhouden zoals u gewend was.