Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

Nierfalen bij uw kat of hond: spoor het vroegtijdig op

Vanaf een leeftijd van 7 tot 8 jaar heeft ongeveer 30% van de katten een beginnende vorm van nierfalen. Ook oudere honden hebben een verhoogd risico op nierfalen.
U merkt niets aan uw huisdier, maar de nierfunctie neemt geleidelijk af.

kat-drinkt hon-drinkt

Hoe merk ik dat?
Nieren hebben heel veel reserve-capaciteit. Daarom merkt u pas iets aan uw dier als al ongeveer 75-80% van de nierfunctie verloren is gegaan. Uw dier gaat dan meer drinken, vermagert, krijgt minder eetlust, braakt vaker en zal uiteindelijk ernstig ziek worden.

Die ziekte kunnen we tegengaan of afremmen als we al in een eerder stadium de achteruitgang van de nierfunctie kunnen vaststellen. Daardoor wordt uw kat of hond pas veel later echt ziek.
Vroegtijdig opsporen van nierfalen verlengt dus het leven van uw huisdier.

Kan ik er al eerder wat doen?
Jazeker. Als nieren goed werken, is de urine goed geconcentreerd. Het soortelijk gewicht van die urine is dan hoog. Als nieren slechter gaan werken, wordt de urine wateriger en dat is een aanwijzing voor verminderde werking van de nieren.

Als we een verlaagd soortelijk gewicht van de urine vaststellen, is het verstandig om bloedonderzoek te doen. We meten dan de concentraties van het ureum en het creatinine in het bloed. Dit zijn belangrijke indicatoren voor de nierfunctie.
Uw dier heeft beginnend nierfalen als de creatinine-concentratie hoger is dan 140 bij de kat en 125 bij de hond, in combinatie met een soortelijk gewicht dat lager is dan 1030. Het is dan verstandig om de voeding aan te passen en medicatie te geven om de bloeddruk te verlagen. Zo worden de nieren zo min mogelijk belast en leeft uw dier langer.

Laat gratis het soortelijk gewicht van de urine van uw oudere huisdier bepalen
Verzamel een klein beetje urine van uw hond of kat en breng dit naar de praktijk. Wij bepalen dan kosteloos direct het soortelijk gewicht van de urine en kunnen u adviseren over eventuele vervolgstappen als dat nodig is.

Urine opvangen
Oei… Bij de hond lukt dat meestal wel door meteen ’s ochtends bij de eerste plas een bakje of een lange lepel eronder te houden. We hebben maar een heel klein beetje urine nodig.

BakPipet
Bij de kat is het misschien wat lastiger om urine te verzamelen. Loop dan even bij ons binnen. U kunt dan een zakje katkor aanschaffen, dat zijn plastic kattenbakkorrels die geen urine opnemen. Of doe een in stukjes geknipte vuilniszak in de kattenbak. Zo kunt u de urine na het plassen in de bak opvangen in een buisje of met een spuitje (gratis bij ons te krijgen) opzuigenen bij ons langsbrengen.

U krijgt van ons uiteraard een goede instructie mee naar huis. Als u de urine een dag later bij ons brengt, bewaar het buisje dan in de koelkast.

Vragen?
Als u vragen heeft, bel ons gerust of loop even binnen. Wij geven graag extra uitleg om uw huisdier zo lang mogelijk gezond te houden. Vroegtijdige opsporing van nierfalen verlengt het leven van uw huisdier.