Dierenkliniek Vrieselaar • NIEUWS

Vissersburen 1  |  Lemmer  |    0514-564433

Slechte opvoeding maakt honden agressief

Volgens een recent onderzoek, dat uitgevoerd is door wetenschappers van de Universiteit van Córdoba, is er nauwelijks sprake van een significant verband tussen agressief hondengedrag en ras. Het zijn vooral de baasjes die, bewust of onbewust, agressief gedrag in de hand werken. Verwaarlozing, een gebrek aan gehoorzaamheid, overdreven verwennerij, impulsief koopgedrag en het ontlopen van verantwoordelijkheden die gepaard gaan met de aanschaf van een hond bepalen vooral het gedrag van onze trouwe viervoeters.
De Spaanse onderzoekers onderzochten in totaal 711 honden van diverse pluimage. Onder de proefkonijnen bevonden zich zowel beruchte ‘bijthonden’ als pitbulls, dobermanns en rottweilers als meer timide geachte rassen zoals de labrador, de golden retriever en de dalmatiër. Tevens behoorden de honden tot verschillende leeftijdscategorieën, ook een factor die nogal eens geassocieerd wordt met agressie. Ras en leeftijd bleken echter maar weinig effect op het gedrag van de dieren te hebben.
Het onvermogen van eigenaren om hun dominantie te laten gelden en het stimuleren van onnatuurlijk hondengedrag bleken de belangrijkste katalysatoren voor agressief gedrag te zijn. Wellicht dat overheden deze onderzoeksresultaten eens door de strot geduwd moeten krijgen alvorens ze in de toekomst met onzinnige staaltjes (zoals de Regeling Agressieve Dieren) dierenwetgeving op de proppen komen.

Bron