Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Het Moederloze Konijn: hoe breng ik dat groot

Gegevens over het konijn lees je hier.
Het geboortegewicht van het konijn is afhankelijk van het ras. Gemiddelg is dat ongeveer 40 gram. de jongen komen blind en kaal ter wereld en blijven zo'n 3 weken in het nest. dat laatste bestaat uit borst- en buikharen van de moeder (de voedster). Een jong van een middelgroot ras groeit zo'n 25 gram per dag.
Op 6 weken worden de jongen gespeend; ze wegen dan pakweg 1 kg. Op 3-4 weken nemen ze al vast voedsel op. De lactatiepariode (= de tijd dat de moeder melk geeft) duurt 4-6 weken. Hierbij produceert de voedster 160-200 gram melk per dag. De zoogfrequentie is 1-2 keer per dag.

jong konijntje in hand Jong konijntje

Huisvesting
Voor het werpen dienen voedsters een werpkast te hebben of plaats ze op een laag stro of hooi.


Melkvervanging
Als melkvervanger kun je kunstmelk voor kittens of puppies gebruiken. Wil je het zelf maken:
100 gram koebiest (vaak bij een melkveehouder te krijgen) + 10 gram plantaardige olie (bijvoorbeeld zonnebloemolie)
of 25 gram Protifar (een eiwitrijke dieetvoeding in poedervorm van Nutricia) + 10 gram plantaardige olie + 75 gram water.

Voeding en verzorging
Moederloze tamme of wilde konijnen kunnen worden ondergeschoven bij een tamme voedster. Dit is tot ongeveer 2 weken na het werpen mogelijk.
Het melkvervangend preparaat geef je eenmaal daags kort na zonsondergang met behulp van een druppelflacon of een speenflesje door een ruimte tussen de kiezen en tanden in de bek.
Houdt de omgevingstemperatuur de eerste dagen na de geboorte op ongeveer 37 graden Celsius.

Voor kleine herbivoren (= planteneters) zoals konijnen, cavia's, chinchilla's, schildpadden en slangen is er via de dierenarts tegenwoordig ook het voedingssupplement Crital Care® beschikbaar wat met water moet worden aangemaakt. Dit wordt gebruikt na ziekte in de herstelperiode maar mag ook worden gegeven zodra aan het jonge dier vast voedsel mag hebben.

Hier is een pdf te bekijken over het grootbrengen van wilde konijnen en hazen.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)