Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Konijnen

Het konijn neemt naast de hond en kat een steeds belangrijkere plaats in binnen het gezin. Ze kunnen wel 10 jaar worden en zijn dus huisdieren waar u langere tijd veel plezier aan kunt beleven. Het zijn sociale dieren die gezelschap nodig hebben; of van een soortgenoot, of van een mens. Daarom heeft onze dierenarts Mw. Anita Agricola onderstaand verhaal gemaakt , die u ook als folder op onze praktijk kunt verkrijgen.


Huisvesting
Konijnen kunnen zowel buiten als binnen worden gehouden. Een konijn heeft veel beweging nodig om zijn lichaam in goede conditie te houden. Dus als het hok te klein is moet het konijn 3 uur per dag los kunnen lopen.

Voortplanting
Een konijn wordt geslachtsrijp tussen 4 en 12 maanden, afhankelijk van het ras. Een voedster (vrouwtjes konijn) is het hele jaar door vruchtbaar, zelfs direct na het werpen. De draagtijd is 30-31 dagen. De jongen worden blind en kaal geboren. De jongen blijven bij de moeder tot ze minstens 6 weken oud zijn.

Voeding en drinkwater
• Hooi
Konijnen hebben een relatief grote dikke- en blinde darm. Om deze goed te laten werken hebben ze heel veel ruwvoer nodig. Ze moeten daarom onbeperkt over hooi kunnen beschikken (dus dag en nacht).
• Droogvoer
Daarnaast nog een beperkte hoeveelheid korrelvoeding, 20 gram per kilo lichaamsgewicht. En dus geen gemengde korrels, waar de konijnen alleen de lekkere dingen uit eten en juist de belangrijke korrels met de essentiële voedingsstoffen laten staan!
• Blindedarmkeutels
Het konijn onderscheidt zich van andere zoogdieren door het verschijnsel van “caecotrofie”. Het konijn eet namelijk zijn zachte nachtkeutels op. Deze zijn heel gezond en zo krijgt het konijn een deel van zijn dagelijkse eiwitbehoefte (20%) binnen en voldoet zelf aan zijn behoefte van vitamine B en K.
• Drinkwater
Vers drinkwater heeft het konijn ook dagelijks nodig. Dit kan in een bakje of eventueel in een drinkfles. Een konijn drinkt relatief veel (200-300 ml), dit is net zo veel als een kleine hond.
• Groenvoer, fruit, gras, enz
Bouw het geven van groenvoer langzaam op, zodat de darmen er langzaam aan kunnen wennen. Geef van fruit altijd maar kleine beetjes, want door het vele suiker in het fruit worden ze dik en kunnen ze darmproblemen krijgen.
• Snoepgoed
Alle speciale konijnensnoepjes, broodjes, knabbelstaafjes, likstenen, enz zijn niet goed voor het konijn. Van die knaag- en likstenen kunnen ze zelfs blaasstenen krijgen.

Vaccinatie
Het konijn kan tegen twee virusziekten worden gevaccineerd; VHD en Myxomatose.
VHD is een veel voorkomende, dodelijke virusziekte. De ziekte wordt overgebracht via besmet groenvoer waar wilde konijnen mee in aanraking zijn geweest. Maar het kan ook via kleding en schoenen. Het verloop gaat heel snel en meestal vindt men een dood konijn met soms bloederig schuim aan de neus.
Myxomatose meestal een dodelijke virusziekte welke meestal wordt overgebracht door stekende insecten (vlooien, muggen en vliegen), maar kan ook door contact met zieke dieren of besmet materiaal. Het konijn krijgt ontstoken, gezwollen oogleden en zwellingen rond de neus, bek, anus en aan de oorschelpen.

Wij gebruiken een nieuw combi-vaccin dat bescherming biedt tegen beide konijnenziektes, met als voordeel dat er voortaan nog maar één prik per jaar nodig is. Daarom organiseren we ieder voorjaar speciale vaccinatie-spreekuren voor konijnen. Tijdens zo’n spreekuur kunt u uw konijnen tegen een speciaal tarief laten vaccineren en wordt uw konijn helemaal nagekeken. Volg de aankondiging daarover op onze website of op Facebook.

Gebitsproblemen
snijtanden konijn gebit
• Lange snijtanden
De tanden en kiezen van een konijn groeien altijd door. Alleen door veel te kauwen op vezelrijk voer zoals hooi, stro en groenvoer slijten ze keurig af en worden ze niet te lang. Als dit niet gebeurt worden ze te lang en krullen ze soms de mond in (zie foto hiernaast). Een andere oorzaak voor het doorgroeien is een scheve kaakstand. Maar er kan ook een genetische oorzaak aan ten grondslag liggen.
Elke 4 weken moeten de snijtanden geslepen of geknipt worden. Dit is voor het konijn vaak erg traumatisch en dan kiezen we er vaak voor om de snijtanden onder narcose te verwijderen. We doen dit het liefst zo snel mogelijk zodat de stand van de kaak niet teveel veranderd. Anders krijg je ook problemen bij de kiezen doordat de stand verkeerd is. Een konijn kan namelijk prima leven zonder snijtanden.
• Haken aan de kiezen
Sommige konijnen krijgen haken op de kiezen. Dit geeft pijn en kan wonden veroorzaken in de wang en/of tong. Konijn gaat steeds langzamer kauwen, niet eten, spelen met eten, in hoekje zitten, natte mondhoeken, kwijlen. En soms krijgen ze vacht problemen omdat ze zichzelf haren uit de vacht trekken.
Wij kijken dan eerst met een otoscoop in het bekje van uw konijn. Maar vaak is een narcose nodig om goed in het bekje te kijken en vervolgens slijpen we (onder narcose) de haken van de kiezen af.

Madenziekte (myiasis)
Dit wordt veroorzaakt door de beruchte blauw-groene “stront”-vlieg. Alleen de geur van urine en/of ontlasting is al voldoende om de vliegen aan te trekken. Deze vliegen leggen hun eitjes op de uitwerpselen, in de smerige vacht of in open wonden. Uit deze eitjes komen de beruchte maden, die zich binnen 4 uur een weg naar binnen eten en bloedvergiftiging veroorzaken. Zonder snelle behandeling zal het konijn binnen twee dagen aan een pijnlijke dood sterven.
Preventie:
Controleer dagelijks het konijn op wondjes en aangekoekte ontlasting
Houd het hok of kooi goed schoon
Gebruik eventueel vitrage of vliegengaas om de vliegen te weren
Voorkom het ontstaan van plakkende keutels (zie voeding)
Zorg dat het konijn niet te dik wordt zodat hij bij zijn achterwerk kan komen om de nachtkeutels op te eten.

Als er dan maden worden geconstateerd, kom dan zo snel mogelijk naar ons toe. Ook ’s avonds en in het weekend!Hanteren van konijnen
Konijnen moeten rustig worden benaderd. Konijnen die plotseling schrikken, kunnen de rugwervels breken of kneuzen door de krachtige spiercontracties. Een konijn heeft namelijk een relatief zwak skelet. Het skelet is maar 7% van zijn lichaamsgewicht (van een kat is dit 13%), terwijl de spiermassa meer dan 50% van zijn lichaamgewicht is. Een konijn pakt men op bij het losse rugvel, en daarbij moeten de achterpoten worden ondersteund.

Prooidieren
Een konijn is een prooidier, en is daarom altijd op zijn hoede voor gevaar. Als er gevaar dreigt zal het direct vluchten en pas als het geen kant meer op kan zal het zich omdraaien om zich te verdedigen.
Als een konijn zich ziek voelt, weet hij dat hij een makkelijke prooi is. Hij zal zich heel stil houden en hoopt onopgemerkt te blijven tot het zich beter voelt. Ook slaapt hij vaak met de ogen open om zo de indruk te geven dat hij wakker is. Hierdoor kan het zijn dat ziekte te laat gesignaleerd wordt. Een konijn doet zich dus vaak beter voor dan hij is.
Urine
De urine van konijnen is meestal dik en geel, maar kan ook oranje of zelfs rood van kleur zijn. Dit is afhankelijk van de voeding van het konijn.

Een konijn is geen knaagdier
Veel mensen denken dat konijnen tot de knaagdieren behoren, maar dat is niet zo. Samen met de haas behoren ze tot de haasachtigen. Het verschil zit hem in de kleine tandjes die zich bij konijnen en hazen achter de grote snijtanden bevinden.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)