Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Zintuigen: meestal wint de kat het van de mens

Katten kunnen heel veel dingen veel beter dan de mens. En dan heb ik het niet alleen over hun lenigheid, behendigheid en hun buitengewoon sterke spieren.

Kat ligt in wasbak - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
De favoriete plek om te slapen...


Het oog
Het netvlies, een membraan op de achterzijde van het oog, bevat bij de kat 200 miljoen 'staafjes' (cellen die heel gevoelig zijn voor licht), tegenover 120 miljoen bij de mens. Het netvlies bevat echter weinig 'kegeltjes', de fotoreceptoren die gevoelig zijn voor kleuren. Daarom ziet de kat dus een beperkt kleurenspectrum maar maakt hem tot een uitstekende nachtkijker.. Daarnaast heeft de kat een soort spiegel achter het netvlies, die het niet opgenomen licht weerkaatst, daarmee het netvlies een tweede kans geeft om het licht te registreren (belangrijk bij zeer zwak licht) en de indruk wekt dat de ogen in het donker 'lichtgeven'. Kattenogen hebben zes keer zo weinig licht nodig dan mensenogen!
Overdag en 's nachts kan de kat moeiteloos een muis herkennen: een verschil in lichtsterkte en zelfs de kleinste beweging van de prooi volstaat om zijn aanwezigheid te verraden.

window.adsbygoogle || []).push({});
Het gehoor
Het gehoor van de kat is veel beter ontwikkeld dan het onze of dat van de hond. Katten kunnen ultrasone trillingen tot wel 60.000 Hz waarnemen. De mens komt slechts tot 20.000 Hz. Muizen communiceren met elkaar op 40.000 Hz. Wij kunnen dat niet horen, maar katten horen dit 'gefluister' met gemak.
De oren van de kat werken als een soort radar. Dankzij twintig verschillende spiertjes kunnen ze onafhankelijk van elkaar bewegen om de bron van een geluid op te sporen.

De reuk
Ook ruiken kan de kat beter dan de mens, maar minder goed dan de hond. Hij kan de meest complexe chemische combinaties van geuren herkennen. Vandaar dat het heel moeilijk is een kat te foppen door een medicijn in zijn eten te verstoppen. Met het orgaan van Jacobson, gelegen tussen neus en keelholte, kunnen katten de geur van iets bijna proeven. Ze nemen met hun tong geurstoffen uit de lucht en drukken hun tong vervolgens tegen de opening van het orgaan Jacobson. Dit gedrag heet 'flehmen'.
Zijn smaak is echter veel minder sterk ontwikkeld dan dat van de mens. De kat let in zijn voeding dus meer op de geur dan op de smaak.

De tastzin
De tastharen zijn lange, stugge en uiterst gevoelige haren, die de kat nauwkeurige informatie geven over zijn omgeving. Ze werken als antennes die perfect luchtverplaatsingen, trillingen en warmteverschillen registreren. De grote lengte van vooral de snor en de tastharen boven de ogen voorkomt dat de kat obstakels raakt. Ze zijn zo gevoelig voor trillingen, dat ze zelfs als een barometer werken: al lang van tevoren voelen ze dat er onweer, een storm of een aardschok op komst is.

Het evenwicht
De kat heeft een zeer goed ontwikkeld evenwichtsorgaan, wat het dier bijvoorbeeld 'vertelt' in welke houding hij zich bevindt tijdens een val. Zo komt een kat meestal weer op zijn pootjes terecht...

De geboorteregeling
Maar waar katten het absoluut afleggen tegenover de mens is het organiseren van hun geboorteregeling met als gevolg een jaarlijks sterk groeiende katten-populatie met alle gevolgen van dien.
Laat daarom uw kat steriliseren of castreren.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)