Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Verharen

Katten geven veel gezelligheid en plezier… maar ook haren… Je hebt nog niet gestofzuigd of er liggen al weer plukken. Verharen een heel natuurlijk proces, dus als de kat geen jeuk, plekken en haaruitval heeft, is er in principe niks aan de hand, maar wel heel vervelend. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om het verharen te beperken. Laat in ieder geval wel door de dierenarts onderzoeken of er misschien wel oorzaken zijn van verharen, zoals een allergie, vlooien, mijten, schimmelinfecties, endocriene (hormoon-gerelateerde) aandoeningen (zoals schildklierproblemen of Cushing), enzovoorts.
Verharen is iets anders dan katten die met de tanden hun haren eruit trekken.


verharen kat tapijt - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
Verharen is een natuurlijk proces

Verharen is een natuurlijk proces: haren hebben een beperkte levensduur en voor elke haar die verloren gaat komt er weer een nieuwe. In de zomer krijgen dieren een “dunnere jas” aan en verharen dus meer. Een afwisselend klimaat met warme zomers en koude winters is in Nederland echter verleden tijd. En daarmee het normale patroon van verharen. Bovendien verblijven veel katten tegenwoordig vooral binnenshuis met centrale verwarming en een droge lucht.

Veel katten slapen vlak naast de verwarming. Probeer de kat meer in een wat koelere omgeving te zetten, bijvoorbeeld in de bijkeuken. Een kat heeft het echt niet koud! In de winter verharen katten minder en is de vacht ook dichter. Katten die binnenshuis worden gehouden verharen ook meer.

Borstel en kam de kat regelmatig. Een goede vachtverzorging is goed voor uw dier maar ook voor uzelf: de kat wisselt sneller van vacht en krijgt geen last van klitten, en u heeft minder last van haren in huis. Investeer daarom in een goede borstel. Bij kortharige katten is een rubberen borstel vaak beter. Ook zijn er handschoenen met rubber puntjes: een kat vindt het heerlijk om daarmee geaaid te worden. Wrijf de vacht van de kat eens met een natte doek.

Bij stress verhaart een kat veel meer. Is er een nieuw huisdier bijgekomen of een nieuw meubelstuk? Bent u verhuisd of zijn er andere veranderingen in en om huis? Ook dat kan de oorzaak zijn van verharen.

Eventueel kunt u vitamine-B complex (als een kat een goede kwaliteit voer krijgt zal daar niet snel een tekort aan zijn) en bepaalde visoliën (geschikt voor consumptie) bijvoeren of over de brokjes doen. Sommige merken kattenvoer bevatten erg veel Omega-3 vetzuren, die o.a. goed zijn voor de kwaliteit van de huid.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)