Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Haarbal-obstipatie (= verstopping) bij de kat    

Haarballen bij de kat kunnen leiden tot een verstopping. Opgelikte haren, opgegeten muisjes of vogeltjes, die problemen geven omdat ze soms niet als haarbal uitgebraakt worden, zijn verantwoordelijk voor deze obstipatie. We zien dan dat de kat vaak nog wel eet maar weinig of geen ontlasting produceert. 0ok is een veel gehoorde klacht dat ze braken. Vooral bij buitenkatten is dit moeilijk te constateren; ze worden stiller en vooral mager.


kitten likt poot
Likken en wassen
Een echte haarbal ontstaat door veel likken, het zogenaamde ‘wassen’.
Een kat met veel haaruitval of huidklachten zal gemakkelijk een haarbal-obstipatie krijgen. Ook katten met een anaalklier-ontsteking likken veel dus hierbij zien we het ook regelmatig.

Muisjes en vogeltjes
Een verstopping die niet door haren ontstaat maar bijvoorbeeld door het opeten van muisjes, vogeltjes, enz. noemen we ook een haarbal-obstipatie en wordt eveneens als zodanig behandeld.

Tandsteen
Katten die veel tandsteen hebben of andere gebreken aan hun gebit, eten niet goed zodat ook slecht gekauwde producten gemakkelijk verstoppingen in de darmen kunnen geven.

Behandeling
Afhankelijk van de ernst bestaat de therapie uit bepaalde medicijnen en in ieder geval een laxeermiddel. In onze dierenapotheek kunt u voor dit laatste verschillende medicijnen verkrijgen. Meestal is dan na 3-5 dagen het geheel via de ontlasting verdwenen, zo niet is het beslist nodig de dierenarts nogmaals te consulteren!
Een enkele keer moet een haarbal zelfs operatief worden verwijderd!

Ook adviseren we de kat volle melk, ongeslagen room (zonder suiker) te geven en/of olie van sardientjes, ze vinden het lekker en het laxeert prima.

Bij gebitsproblemen is het verstandig een afspraak te maken voor een gebitsbehandeling. Hiervoor moet de kat nuchter gebracht worden, waarbij we onder een licht roesje het tandsteen verwijderen en eventuele losse tanden of kiezen trekken.

Ook is het goed te denken aan een wormkuur op tijd omdat spoelwormen ook verstoppingen kunnen veroorzaken. Wij raden aan 2-3 x per jaar een wormkuur te geven (bij jonge katjes om de 6 weken tot een leeftijd van 6-9 maanden). De spoelworm kan ook de mens besmetten vandaar dat ontwormen erg belangrijk is.
Wilt u meer over wormen weten, lees dan hier verder.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)