Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Castratie & sterilisatie    

(hier ziet u een fotoverslag van deze operaties)

pasgeboren kitten op handdoek Pasgeboren kitten

Veel mensen die een kitten nemen staan er niet bij stil dat het leuke jonge diertje dat zij hebben, al na 6 tot 9 maanden (de spreiding is 4-19 maanden) geslachtsrijp is. Maar vaak ook al veel eerder kan een kat geslachtsrijp zijn! Lees daarover hier meer en hoe u kunt helpen om het aantal zwerfkatten te beperken.


Op deze leeftijd worden poezen voor de eerste keer 'krols' en gaan katers 'stinken'. Poezen worden dan zeer aantrekkelijke voor katers die 'op liefdespad' zijn. Indien geen maatregelen worden getroffen, leiden zelfs kortstondige ontmoetingen tussen beide geslachten, 9 weken later tot gezinsuitbreiding.
cartoon geboorte kittens kat"ik hoor er nog één!"

Castratie van de kater (foto's)
Castratie betekent het verwijderen van de testikels (ballen). De testikels vormen niet alleen de zaadcellen maar ook mannelijke hormonen. Die hormonen veroorzaken het katergedrag, de typische katergeur en ook het uitgroeien tot het brede katertype. Het eerste voordeel van castratie is dat de kater geen jongen meer kan verwekken. Vaak wordt de 'ex-kater' ook veel huiselijker en gezelliger; hij heeft minder de neiging om van huis weg te lopen, te zwerven en te vechten, waardoor ook de kans op ontstekingen en vechtabcessen aanzienlijk vermindert. Een ongecastreerde kater plast vaak in huis en de urine heeft een typische sterke 'katergeur'. Die geur verdwijnt altijd na castratie. Het sproeigedrag verdwijnt meestal, al is er geen volledige garantie dat de kat zindelijk wordt. Soms is ook een gecastreerde kater onzindelijk, maar dan zijn er meer factoren van invloed dan alleen de geslachtshormonen.

Een kater kan in elk geval worden gecastreerd vanaf een leeftijd van 6 maanden. Soms zijn ze al op jongere leeftijd erg lastig (in huis plassen etc.). Omdat er voor de gezondheid van het dier geen bezwaar tegen is, mag de castratie dan ook op jongere leeftijd plaatsvinden.

Voor het uitvoeren van de castratie wordt de kater onder narcose gebracht. Na desinfectie van het gebied wordt in de balzak beiderzijds een klein sneetje gemaakt, de testikels worden naar buiten gebracht, afgebonden en weggenomen. Door samentrekken van de huid gaan de wondranden naar elkaar toe; de wondjes worden niet gehecht.
Er is overigens geen enkele reden voor een grotere kans op blaasgruis en dergelijke wanneer een kater op jonge leeftijd (6 maanden) wordt gecastreerd.

Sterilisatie van de poes (foto's)
Er wordt meestal van sterilisatie gesproken, terwijl de ingreep in werkelijkheid castratie genoemd moet worden. Sterilisatie betekent alleen het onvruchtbaar maken; castratie betekent het wegnemen van de eierstokken en dat is wat er bij de ingreep gebeurt (= ovariëctomie). De krolsheid van een poes veroorzaakt meestal overlast; een krolse poes kan nogal wat herrie maken. Na het verwijderen van de eierstokken is de poes onvruchtbaar en doordat de hormoonproductie wegvalt wordt ze ook niet meer krols.

kitten deken
Ongeveer 6 maanden oud is een goede leeftijd om een poes te laten steriliseren. Als ze al op jongere leeftijd krols worden, kan door gebruik van de poezenpil de krolsheid worden tegengegaan. Eventueel kunnen ze ook al jonger (vanaf 4maanden) worden gesteriliseerd. De krolsheid kan ook wel op langere termijn door tabletten of een injectie worden onderdrukt. Langdurig gebruik van hormonen heeft echter nadelen (melkkliergezwellen en suikerziekte) en daarom is de sterilisatie een veel betere oplossing.
De melkklieren van een jonge poes zijn gedurende het eerste levensjaar zeer gevoelig voor het ontwikkelen van een zogenaamde fibro-adenomateuze hyperplasie, ook wel het 'Dolly Parton-syndroom' genoemd, als gevolg van het toedienen van progestagenen (krolsheid-voorkómende middelen) op deze jonge leeftijd. Dus gewoon niet doen!

Ook bij de poes wordt de ingreep onder een volledige narcose verricht. Het gaat hier echter om een buikoperatie en daardoor is de ingreep zwaarder dan bij de kater. Nadat een sneetje in de buikwand gemaakt is worden de eierstokken buiten de buikholte gebracht, enkele bloedvaten worden afgebonden, de eierstokken en soms ook de baarmoeder worden verwijderd. Daarna worden buikwand en huid weer gehecht. Soms kunnen de hechtingen geheel inwendig geplaatst worden, zodat er geen uitwendige huidhechtingen nodig zijn.

Vaak gestelde vragen over de sterilisatie van de poes
1. Wordt mijn poes na sterilisatie dik?
Neen. Bij poezen heeft sterilisatie geen invloed op het lichaamsgewicht.
2. Verandert het karakter van mijn poes na sterilisatie?
Na sterilisatie wordt de poes niet meer krols en is meestal iets rustiger en aanhankelijker.
3. Is het niet beter om eerst een nest te hebben?
Neen. Er zijn helemaal geen voordelen voor de poes om eerst een nestje te hebben.
4. Kan mijn poes incontinent worden na sterilisatie?
Nee, dat zie je wel eens bij de teef, maar nooit bij de poes.
5. De vacht zou veranderen na de operatie? Is dat zo?
Nee hoor, dat is niet het geval.

Kater en poes
In beide gevallen moet voor de ingreep een afspraak worden gemaakt. De dieren moeten nuchter gebracht worden; dat betekent vanaf 12 uur voor de ingreep niet meer eten (wel drinken). Na de behandeling blijven de dieren enkele uren in de kliniek totdat ze weer wakker zijn en veilig naar huis toe kunnen. Thuis moet de kat een warm, rustig plekje krijgen waar hij of zij verder kan bijkomen.
Andere huisdieren kunnen het beste uit de buurt gehouden worden totdat de patient weer helemaal bij is en stevig op de poten staat. Tot dat moment moet ook voorkomen worden dat een kat bijvoorbeeld van een trap af zou kunnen vallen.
Poezen mogen op de dag van de operatie nog niet eten. Als een kater er echt om vraagt mag hij een klein beetje voedsel hebben. Als dat niet wordt uitgebraakt dan mag eventueel wel wat meer gevoerd worden. Zodra ze daar goed toe in staat zijn, mogen zowel kater als poes weer te drinken krijgen. Als een kat 2 dagen na de ingreep nog niks wil eten, moet u contact met de kliniek opnemen. Houdt de kater en zeker de poes minstens 3 dagen binnen totdat ze weer helemaal de oude zijn.
Als er bij een poes uitwendige huidhechtingen zijn gebruikt dan moeten die na een dag of 10 op het spreekuur worden verwijderd.

Bent u er niet zeker van of alles na de ingreep goed gaat, aarzel dan niet om even naar de kliniek te bellen voor overleg of kom met poes of kater voor controle op een van de spreekuren.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)