Dierenkliniek Vrieselaar

Uw dierenartsen in Lemmer
  0514-564433

Voorhuidontsteking bij de reu    

Inleiding
Voorhuidontsteking (of 'balanopostitis') is een veel voorkomend probleem bij reuen. De reu verliest hierbij steeds enkele druppeltjes pus uit z'n geslachtsopening. De hond zelf heeft er nauwelijks hinder van (soms jeukt het wat en zit hij er veel aan te likken), maar zijn omgeving vaak des te meer.

Voorhuid ontsteking hond - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
Balanoposthitis is een ontsteking van de penis (balanitis) en van de voorhuid (posthitis).

Oorzaak
De oorzaak is een infectie van de voorhuid (= preputium). Dit treedt heel makkelijk op omdat de omstandigheden binnen de voorhuid ideaal zijn voor bacteriën. Het is er warm, vochtig en ook aan voedsel in de vorm van urine is geen gebrek. Daarbij komt dat de penis nooit wordt schoongemaakt.


Voorkomen
Voorhuidontsteking zien we bij geslachtsrijpe reuen van alle rassen en alle leeftijden. Bijna alle reuen hebben er af en toe last van, maar bij sommigen neemt het echt hinderlijke vormen aan.

Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of een reu een voorhuidontsteking heeft. Een blik op z'n geslachtsdeel is meestal voldoende om te weten hoe het ervoor staat. Bovendien verraadt de patient zich door een spoor van pus-druppeltjes achter te laten.

Behandeling
De behandeling bestaat uit het bestrijden van de infectie. Dit kan door in de voorhuid desinfecterende vloeistof of zalf aan te brengen (de z. g. ‘voorhuid-cleaners’) of in ernstige gevallen door een penicilline-kuur. Het vervelende is alleen dat na het stoppen van de behandeling de klachten vroeg of laat weer terugkeren. Als laatste mogelijkheid is er nog het castreren van de hond. Dit is in ongeveer 80 % van de gevallen voldoende om de kwaal definitief te verhelpen. In de overige 20 % worden de klachten meestal wel veel minder.
Stacks Image 13943
Dierenkliniek Vrieselaar
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer (Friesland)
T    0514 - 564433
E    dierenklinieklemmer@gmail.com
Route Google Maps