Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Verlatingsangst bij de hond    

- instructies voor de eigenaar

Uw hond kan niet alleen blijven
Veel honden kunnen niet alleen thuis blijven. Ze proberen de baas zolang mogelijk thuis te houden. Gaat die dan toch weg, dan probeert de hond door veel te huilen en te blaffen de baas zo snel mogelijk weer terug te krijgen. Sommige honden houden dit janken en blaffen uren vol. Sommigen 'breken' het huis zelfs af: ze vernielen het bankstel, enz.
Het niet alleen thuis kunnen blijven is voor veel hondeneigenaren een moeilijk en hardnekkig probleem wat nogal eens resulteert in andere problemen. Ruzie met de buren is een veelgehoorde klacht of de politie aan de deur. In sommige gevallen is het zo erg dat de hond herplaatst moet worden of naar het asiel gebracht moet worden.


Uw hond heeft verlatingsangst en is bang om alleen te zijn, bang dat de baas weg gaat en hij helemaal alleen achter blijft. Voor een hond is alleen zijn een hele aparte gebeurtenis. Vanaf dat ze geboren zijn, zijn ze eigenlijk nooit alleen. In het begin zijn er altijd broertjes en zusjes en natuurlijk hun moeder. De fokker is er, vaak met het hele gezin en eventueel nog andere honden en dieren.
Na enkele weken gaat de pup naar zijn nieuwe baasje waar in het begin natuurlijk geen enkel tekort aan belangstelling is. Vaak heeft de nieuwe baas vrij genomen van het werk om bij de pup te kunnen blijven. En dan ineens, gaat de baas weg, misschien voor een boodschapje, misschien om te gaan werken. De pup is helemaal alleen en heeft geen idee wat hem overkomt.

Ook bij volwassen honden kan verlatingsangst ontstaan. Herplaatste honden kunnen bang zijn om ook hun nieuwe baasje kwijt te raken, of voelen zich angstig in een vreemd nieuw huis. Soms gebeurt het dat de hond al prima alleen kan zijn, maar dat er tijdens het alleen thuis blijven iets gebeurt waar de hond erg van schrikt en pas van de schrik bekomt als de baas thuis is. Deze hond kan dan ook verlatingsangst ontwikkelen.

Wat kunnen we er aan doen?
* Communiceer uitsluitend met de hond op uw eigen initiatief en als de hond rustig is. Leer uw hond dat u graag met hem/haar speelt als hij / zij kalm en rustig is.
* Om onafhankelijkheid te stimuleren dient u constant lichamelijk contact met uw hond te vermijden. Stimuleer hem / haar om bij u in de buurt te gaan liggen, maar niet tegen u aan.
* Leer uw hond beetje bij beetje om alleen te zijn. Laat hem / haar zitten of liggen en blijven terwijl u (achteruit) wegloopt en zijn kalme gedrag prijst. Vergroot geleidelijk de afstand en de tijd van het wegblijven. De eerste keer gaat het bijvoorbeeld slechts om 5 seconden! Zo helpt u uw hond om onafhankelijker te worden en het alleen zijn te kunnen verdragen.
* Doe af en toe uw jas aan of speel met uw sleutels op momenten dat u niet de deur uit gaat. Bepaalde  signalen betekenen voor  uw hond dat u bijna weggaat. Als hij / zij deze signalen ziet, raakt hij / zij in paniek. Door deze signalen los te koppelen van het weggaan, zullen ze uw hond niet meer in paniek brengen.

Voordat u weggaat

* Besteedt geen aandacht aan de hond gedurende de laatste 10-30 minuten voordat u weggaat.
* Als u weggaat, doe het dan onopvallend, zonder uitvoerig afscheid te nemen. Loop gewoon de deur uit.
* Geef uw hond speelgoed dat speciaal bedoeld is om de hond in zijn eentje te laten vermaken, bijvoorbeeld een KONG of een activity ball. Deze speeltjes kunt u vullen met lekkers, zodat uw hond zich niet hoeft te  vervelen. Door zich te concentreren op het bemachtigen van het lekkers heeft hij ook minder de tijd om zich druk te maken over het feit dat hij alleen is. Verwijder dit speelgoed weer als u terug komt. Op die manier is uw weggaan voor de hond verbonden met
een  positieve gebeurtenis. Het speelgoed moet de hond ook bezig houden tijdens de eerste kritieke  momenten na uw weggaan.

Bij terugkomst
* Negeer de hond totdat hij/zij (weer) rustig en gekalmeerd is. Neem dan zelf het initiatief om met de hond te communiceren. U dient zich hierbij te realiseren dat zelfs oogcontact een beloning kan zijn voor een hond die aandacht zoekt. Besteedt alleen aandacht aan uw hond als hij / zij rustig is; op die manier beloont u dit kalme gedrag.
* Bestraf de hond niet voor vernielzuchtig gedrag of het deponeren van urine of ontlasting in huis.
Wat u ook aantreft als u terugkomt, onthoudt dat uw hond zich niet in de hand had toen u weg was.
Straf helpt niet en vergroot de stress slechts.
Indien u vermoedt dat uw hond last heeft van verlatingsangst, maakt u dan een afspraak met de dierenarts. Deze zal lichamelijke oorzaken voor de problemen uitsluiten en met u een plan maken om het gedragspatroon van de hond te veranderen. Gezien de tijd die een dergelijk probleem vergt, vragen wij u te melden dat het om een gedragsprobleem gaat en een afspraak te maken.

Gehoorzaamheids trainingstips

Leer de hond de oefening AF en BLIJF, op basis van beloning. Het is altijd aan te raden dit door middel van een gehoorzaamheids-cursus met uw hond onder de knie te krijgen. Eén van de trucs die u in combinatie met de oefening AF en BLIJF kunt gebruiken, is een trommeltje met hondenkoekjes. Zodra u de oefening gaat doen, staat dit trommeltje op de grond, vlak bij de hond. Zodra de hond lang genoeg is blijven liggen, geeft u hem VRIJ (dit commando betekent einde oefening), u maakt direct het trommeltje open en geeft de hond een hondenkoekje.

Het blijven liggen wordt stapje voor stapje opgebouwd. Eerst is 5 seconden lang, waarbij u bij de hond blijft staan, voldoende. Dan werkt u toe naar 10 seconden, waarbij u een paar passen bij de hond wegloopt. De hond moet stapje voor stapje leren om steeds langer te blijven liggen, terwijl de afstand tot u steeds groter wordt. De eerste tijd blijft u in dezelfde kamer als de hond en in het zicht van de hond. Daarna gaat u door de deuropening naar een ander vertrek, maar de deur blijft nog open en u bent binnen een paar tellen weer terug in de kamer. Dan blijft u steeds langer uit
het zicht van de hond, uiteindelijk ook achter een gesloten deur.
Iedere geslaagde oefening wordt afgesloten door uw signaal VRIJ en direct daarna een koekje uit het trommeltje. Bij iedere niet-geslaagde oefening (de hond komt voortijdig van zijn plaats) brengt u de hond rustig maar vastbesloten terug naar zijn plaats en doet de oefening opnieuw.

Als de oefening vaak niet slaagt, dan is dat een teken dat u de oefening te snel opbouwt (u wilt te snel te veel). In dat geval kunt u het beste een stapje terug doen in de opbouw (u maakt de oefening eerst weer gemakkelijker totdat het telkens weer goed gaat en bouwt vanaf dat punt de moeilijkheidsgraad weer op).
Het trommeltje heeft bij veel honden een soort magische uitwerking. Gedurende uw afwezigheid staat het bij de hond als een soort van symbool dat uw terugkomst en de daarop volgende beloning garandeert. Het trommeltje maakt de oefening voor de hond leuk en en helpt hem daaraan herinneren wanneer u langer weg bent. Het trainen op de oefening ‘AF’ en ‘BLIJF’ kan worden gecombineerd met het wennen aan een bench (kamerkennel).
Gedurende de periode dat u de training opbouwt, kan de hond niet langer alleen zijn dan het trainingsschema op dat moment toestaat! Dit betekent dus dat, wanneer u in deze periode weg wilt of moet, u de hond zult moeten meenemen of dat u voor hem een vertrouwde oppas laat komen.

Medicijnen
Eventueel zijn er ook medicijnen verkrijgbaar bij de dierenarts (bv. Clomicalm, Selgian, Alprazolam, enz), welke samen met gedragstherapie de problemen kunnen verminderen of meestal geheel wegnemen!
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)