Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Tandsteen verwijderen en voorkómen

Inleiding
Tandsteen is de benaming voor de bruine aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen. Het ontstaat langzaam en bestaat uit resten voedsel, neergeslagen zouten uit het speeksel en afgestorven bacteriën. Zowel honden als katten kunnen er problemen mee hebben.
Voor de omgeving is het meest opvallende verschijnsel een onfrisse adem en een vies gebit. Tandsteen is verantwoordelijk voor het allergrootste deel van de gebitsproblemen.
Caries ("gaatjes") zoals bij de mens komt nauwelijks voor.

ernstig tandsteen hond kiezen hoektand Hond met ernstig tandsteen

Gevolgen
Tandsteen vormt zich op het glazuur van het gebit, vooral op de overgang van tand naar tandvlees. Het werkt zich als een wig onder het tandvlees. Het tandvlees raakt ontstoken en de wortels van tanden en kiezen komen bloot te liggen. Het gebit komt daardoor los te zitten. Door deze ontsteking in de mondholte gaat uw dier bovendien onaangenaam ruiken uit zijn bek.
Ondanks al deze narigheden hebben de dieren meestal weinig problemen met kauwen, tenzij ook de grote scheurkiezen aangetast zijn. Soms kunnen bacteriën uit een ontstoken mond het lichaam binnendringen en via de bloedbaan elders klachten geven. Berucht hierbij zijn de tussenwervelschijf-, nier- en hartklep-ontstekingen.


Diagnose
Het is niet moeilijk om vast te stellen of uw dier last heeft van tandsteen. Meestal ruikt u het al: ernstige gevallen verraden zich bijna altijd door een zeer slechte adem. Het is dus zaak het gebit van uw dier regelmatig aan een inspectie te onderwerpen. Let hierbij vooral op de hoektanden en de grote kiezen helemaal achterin de mond. Hier zit het eerste en het meeste tandsteen omdat boven deze gebitselementen de speekselklieren uitmonden. U herkent dit tandsteen als een bruine aanslag op het gebit (zie foto boven).

Behandeling
De enige manier van behandelen bestaat uit het verwijderen van het tandsteen. Bij onze huisdieren moet dit doorgaans onder verdoving gebeuren.

Gebit reinigen hond dierenarts Vrieselaar in Lemmer
Verwijderen tandsteen bij de kat met een ultrasoon tandsteenapparaat

Het is anders niet goed mogelijk om, vooral achterin, het gebit goed schoon te maken. Indien nodig geven we vooraf of er na een antibiotica-kuur om de ontsteking van het tandvlees te genezen. Het reinigen gebeurt met hetzelfde instrumentarium als die de tandarts bij ons gebruikt. Als het gebit goed schoon is inspecteren we het gebit nauwkeurig op andere problemen. Rotte en loszittende elementen worden verwijderd. Gaten kunnen eventueel worden gevuld, maar daarvoor moet u bij een tandheelkundig specialist in de diergeneeskunde zijn. Op mogelijke bijkomende problemen, zoals de eerder genoemde tussenwervelschijf-, nier- of hartklep-ontstekingen, moet uiteraard worden gecontroleerd en zo nodig ook worden behandeld.

Voorkómen
Als u wilt proberen te voorkomen dat uw huisdier tandsteen krijgt moet u goed op z'n voeding letten. Hoe zachter het voedsel is (dinner's of blikvoer bijv.) des te gemakkelijker het dier tandsteen krijgt. Zorg dus voor een soort voedsel dat uw dier dwingt tot kauwen, dit houdt het gebit in conditie. Geef dus liefst harde brokken en laat de hond ook regelmatig op kluiven of kauwbotten kauwen. U kunt ook proberen om de tanden van uw dier te poetsen. Meestal laten ze dit na enige oefenen goed toe. Er zijn hiervoor inmiddels speciale tandpasta's en tandenborstels in de handel, maar met een kindertanden-borstel en peutertandpasta komt u al een heel eind. Als u een pup heeft wen deze dan meteen aan tandenpoetsen, dan heeft u later minder problemen. Normaal gesproken is het voldoende als u twee tot vier maal per week
het gebit van uw huisdier verzorgt.
De floskluif  is een soort bot gemaakt van touw, waar uw hond spelenderwijs zijn gebit mee poetst. De meeste honden zijn hier dol op! Ziet u ondanks alle voorzorgen toch tandsteen, neem dan kontakt op met uw dierenarts en overleg of een behandeling zoal noodzakelijk is.

Februari: Maand van de Gebitscontrole
Uit onderzoek is gebleken dat 4 op de 5 huisdieren ouder dan 3 jaar gebitsproblemen hebben. Dit wordt met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate dieren ouder worden groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden, variërend van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen.

Regelmatige gebitsverzorging is nodig om bovengenoemde problemen te voorkomen. Om het belang van gebitsverzorging onder de aandacht van hondeneigenaren te brengen organiseert de Groep Geneeskunde Gezelschapsdieren in samenwerking met Pedigree in februari voor de tweede keer de Maand van de Gebitscontrole.

De gehele maand februari kunnen honden- en katteneigenaren een afspraak maken voor een professionele gebitscontrole door een assistente. Tijdens deze gratis gebitscontrole zal de assistente aangeven of een behandeling nodig is of niet, bijvoorbeeld voor het verwijderen van tandplak en tandsteen. Ook wordt u uitgelegd wat u zelf kunt doen aan de preventie van gebitsproblemen.

Alle informatie van de Maand van de Gebitscontrole is te vinden op www.gebitscontrole.nl.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)