Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Malassezia huidontstekingen    

Inleiding
Malassezia pachydermatis is een normale 'bewoner' van de huid en de slijmvliezen, zonder dat er problemen zijn voor het dier. Met name tref je deze gist aan op de lippen, in het tussenteen-gebied, rondom de slijmvliezen van de anus en de uitwendige gehoorgang. Honden met huidproblemen en/of verminderde weerstand kunnen wel 100-10.000 keer zoveel gisten herbergen als een gezonde hond. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Bassets met intertrigo (intertrigo is de algemene term voor roodheid in de lichaamsplooien zoals de liezen en de oksels) en honden met atopische dermatitis. Vaak gaat een gistinfectie tegelijk gepaard met een groei van Staphylococcen-bacteriën.


Bassets, teckels, miniature poedels, Australian Silky terriërs en West Highland White terriërs kampen meer dan andere rassen met huidontstekingen ten gevolge van Malassezia. Maar ook bij dieren met hormonale afwijkingen, allergieën en andere ziekten tref je de aandoening vaker aan.
Opvallend is dat bij katten Malassezia veel minder vaak problemen geeft dan bij honden.

basset met gist infectie - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer malassezia gisten onder microscoop - Dierenkliniek Vrieselaar in Lemmer
Gist-infectie bij een Basset en (rechts) de pinda-vormige gisten onder de microscoop

Symptomen
Veelal zijn de uitwendige gehoorgangen, de kop, de onderzijde van de hals, de oksels en het gebied tussen de tenen betrokken bij een Malassezia-infectie. De aard van de verandering varieert van roodheid en schilfering tot  een verdikte en zwarte huid bij chronische ziekten. De jeuk is mild tot ernstig. Bedenk dat eventuele achterliggende oorzaken deze huidontsteking kunnen maskeren.

Diagnose
Met een huidafkrabsel of een plakband-afdrukpreparaat kan de dierenarts onder de microscoop na kleuring de pindavormige gisten aantreffen (zie foto boven).

Behandeling
Het doel van een behandeling is om een zodanige behandeling in te stellen dat de gistinfectie onder controle is en geen bijdrage meer levert aan de primaire aandoening.
Gistinfecties spelen zich af in de oppervlakkige huidlagen en daarom is een uitwendige behandeling doorgaans toereikend. De dierenarts heeft daarvoor zeer effectieve shampoos tot zijn/haar beschikking. Deze shampoos werken uitstekend tegen seborroe, tegen malassezia en tegen bacteriën.

In ernstige gevallen of wanneer een eigenaar een hond niet kan of wil wassen, zijn bepaalde medicijnen in tabletvorm (ketoconazole  of itraconazole) te gebruiken. Het bekende anti-schimmelpreparaat Griseofulvine werkt niet tegen Malassezia.
Een enkele keer (bacteriële huidinfecties) is een combinatie met antibiotica gewenst.

Er zijn nog andere oorzaken van jeuk.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)