Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Geriatrisch Vestibulair syndroom (GVS)

Het Geriatrisch Vestibulair Syndroom is een neurologische aandoening die geregeld optreedt bij oudere honden. We zien het vaker bij grotere hondenrassen maar het kan bij elk ras optreden. De hond krijgt plotseling evenwichtsstoornissen. De symptomen ontstaan meestal acuut en kunnen erg heftig zijn.


Oorzaak
Deze is niet bekend. We weten wel dat het een zenuwprobleem is van de zenuwen van het evenwichtsoorgaan.

Symptomen
Geriatrisch Vestibulair Syndroom GVS
Wat zijn de symptomen van het Geriatrisch Vestibulair Syndroom?
Het vestibulair syndroom is een probleem aan het vestibulair orgaan. Dit orgaan is het evenwichtsorgaan en zorgt ervoor dat de hond zijn evenwicht kan bewaren.
Wat kun je zien (hoeft niet allemaal):

• Nystagmus (het snel heen en weer bewegen van de oogbollen, meestal horizontaal)
• Scheve kop
• Omvallen en rondjes lopen, dronken lopen
• Braken en misselijkheid
• Onrust
• Niet meer overeind kunnen komen

Diagnose
De diagnose wordt gesteld door alle andere oorzaken van evenwichtsproblemen uit te sluiten. Een scheve kophouding kan immers ook veroorzaakt worden door problemen met de gehoorgang of van het het middenoor. Met röntgenfoto’s en scans worden geen afwijkingen gevonden. Vaak is de verdenking op basis van het lichamelijke onderzoek alleen al voldoende. Belangrijk is wel dat uittebreid lichamelijk onderzoek wordt gedaan om andere aandoeningen uit te sluiten.
GVS wordt vaak verward met een beroerte (hersenbloeding, herseninfarct, TIA) of met een hersentumor. Deze aandoeningen zijn echter zeer zeldzaam bij honden en katten en geven dan ook eigenlijk altijd meer klachten dan alleen evenwichtsstoornissen.

Behandeling
Er zijn geen medicijnen tegen het Geriatrisch Vestibulair Syndroom. Soms wordt prednison gegeven, maar dat is helemaal niet nodig bij deze aandoening. Bij misselijkheid kun je eventueel medicijnen geven. Het belangrijkste van de behandeling is een goed verzorging. Het dier moet soms worden geholpen met eten en drinken. Herstel treedt meestal heel snel op, al binnen enkele dagen.

Prognose
Alhoewel het er zeer ernstig uitziet herstellen de meeste honden na een aantal dagen tot weken volledig. Herstel treedt normaal gesproken vanzelf weer op. Na 1-2 weken verdwijnen de klachten doorgaans. Vaak zien we al binnen enkele dagen spontaan een duidelijke verbetering optreden. De nystagmus verdwijnt en het lopen gaat ook geleidelijk aan beter.
Het kan enkele weken duren voordat de scheve kopstand verdwijnt en het dier weer helemaal de oude is. Soms blijft het dier altijd zijn kop een klein beetje scheef houden. We zien soms dat honden wel eens meer 'dement' zijn na het optreden van GVS.
De klachten zijn meestal eenmalig, een enkele keer krijgt een hond het later opnieuw.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)