Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Reisziekte 

Eindelijk een middel tegen reisziekte
Hondeneigenaren nemen hun hond graag mee naar vrienden, naar het strand en op vakantie. Net als mensen hebben sommige honden echter last van reisziekte. Dit maakt de autorit voor hond en baas niet erg aangenaam. Er is nu een doeltreffend en veilig middel om reisziekte te voorkomen.


Wat is reisziekte?

Reisziekte is een toestand waarbij endolymfe (de vloeistof in de halfcirkelvormige kanalen, zie afbeelding hieronder) in beroering wordt gebracht met als gevolg verwarring door het verschil tussen de waargenomen beweging en de werkelijke beweging (desoriëntatie). Dit evenwichtsorgaan bestaat uit kamers en kanalen die met vocht zijn gevuld en waarvan de wanden zijn bekleed met gevoelige haartjes, die de bewegingen in het vocht registreren en die signalen naar de hersenen sturen. Dit kan leiden tot misselijkheid, braken, ptyalismus (speekselen), rusteloosheid en opgewondenheid.
oor schema hond kat
Doorsnede van de schedel van de hond met de gehoorgang.
1. Oorschelp
2. Evenwichtsorgaan (halfcirkelvormige kanalen)
3. Gehoorzenuw
4. Gehoorgang
5. Trommelvlies
6. Gehoorbeentje
7. Slakkenhuis


Uit onderzoek onder hondeneigenaren in Nederland blijkt dat 85 procent van de eigenaren met hun hond reist met de auto. De meeste honden gaan graag mee maar 15 procent van de honden vindt reizen niet leuk. Deze dieren zijn opgewonden, onrustig, hijgen en gaan met grote tegenzin in de auto. In veel gevallen gaan ze braken, kwijlen of worden zelfs agressief. Reisziekte is in veel gevallen de reden dat honden reizen niet leuk vinden.

Voorheen lastig te behandelen
Honden die last hebben van reisziekte worden vaker thuis gelaten. Dit heeft een negatieve invloed op de band tussen hond en gezin. Gaat de hond toch mee, dan laat men hem vaak vasten voor vertrek, stopt regelmatig onderweg of zoekt zijn heil in (zelf)- medicatie of gedragstraining. De dierenarts is vaak het eerste aanspreekpunt bij reisziekte. Dierenartsen krijgen dan ook regelmatig een hond met reisziekte op het spreekuur. Uit onderzoek blijkt dat tot nog toe 45 procent deze honden met medicijnen behandelde. Dit gebeurde met een groot aantal verschillende middelen, waaronder middelen tegen reisziekte bij de mens, anti-braakmiddelen en sedativa.
Deze behandelingen zijn niet altijd even effectief en hebben soms ongewenste bijwerkingen.

Cerenia tegen reisziekte
Cerenia is een nieuw middel tegen reisziekte en heeft zijn waarde als anti-braakmiddel al in de praktijk bewezen. Dit diergeneesmiddel is ook effectief voor preventie van reisziekte.
Pfizer heeft het product in verschillende landen in de praktijk onderzocht. De honden in het onderzoek kregen 1, 2 of 10 uur voor de autorit Cerenia. Een controlegroep kreeg een placebo (dat is een als geneesmiddel voorgeschreven middel dat geen werkzame bestanddelen bevat, zeg maar: een "nepgeneesmiddel"). In de proefgroep was het percentage honden dat braakte zeer gering, terwijl dit bij de controlegroep opliep tot 65 procent.
Met Cerenia behandelde honden braken aantoonbaar minder.

Praktische preventie
Cerenia kunt u breed inzetten; het kent vrijwel geen bijwerkingen. Eén uur na inname wordt braken als gevolg van reisziekte al voorkomen en het middel blijft lang werkzaam. Dit betekent dat de eigenaar Cerenia de avond voor vertrek al kan geven. Met Cerenia wordt reizen voor de hond en de eigenaar een stuk aangenamer.
Voor meer info kunt u bij uw dierenarts terecht.
Opmerking: Een lichte maaltijd of snack vóór de dosering wordt aanbevolen, lang vasten voor toediening vermijden.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)