Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Alles over de Fret (eigenlijk: het fret *)

Doordat een fretje een roofdier is, is hij waarschijnlijk zo speels. De fret is dus een roofdier en niet zoals veel mensen denken een knaagdier. Net als het konijn hoort de fret dus niet tot de groep van knaagdieren.


Een fretje zal ook altijd naar je toe komen en je uitnodigen tot spelen. Dit in tegenstelling tot een konijn dat over het algemeen eerder van je wegloopt. Nieuwsgierig zijn ze ook, ze kruipen overal onder, tussen en in. Als ze buiten komen zullen ze door hun nieuwsgierigheid steeds verder van het huis weglopen en weten dan helaas meestal de weg niet meer terug te vinden. Dus buiten alleen onder toezicht los laten lopen of aan een riempje meenemen.

fret wit hand

Fretten worden meestal in een ruime kooi gehouden, maar elke fret moet er dagelijks een uurtje uit (onder toezicht) om eens lekker te kunnen spelen en rennen. Het liefst wil hij dan ook eventjes wat aandacht van zijn baas. Als dat niet mogelijk is moet je goed overwegen of het houden van een fretje wel zo prettig is voor het diertje zelf. Twee fretjes spelen veel met elkaar.
Als je één fretje wilt, dan zul je meer aandacht aan hem moeten besteden, want je bent dan namelijk het enige speelkameraadje voor hem. De band die dan wordt opgebouwd tussen mens en dier kan dan wel heel intensief en prettig zijn.
Sommige fretten zijn echte knuffel -fretten andere zijn wat meer zelfstandig en willen wel spelen maar niet op schoot liggen. Over het algemeen zijn ze zindelijk en doen hun behoeftes op een kattenbakje. Helaas zijn er echter ook fretjes die het daar ook wel eens naast doen of net op een plaats waar je dat liever niet zou willen.

De fret is een gedomesticeerd dier en stamt af van de bunzing. Net zoals de hond gedomesticeerd is en afstamt van de wolf. Dit betekend echter dat de fret niet meer kan overleven in de natuur. Het loslaten van de fret in het bos is dan ook een daad van dieren mishandeling.

Enkele veel voorkomende ziekten bij de fret

Hondeziekte
Fretten zijn heel gevoelig voor het hondeziekte-virus en gaan ook allemaal dood. De infectie geschiedt door de lucht door contact met besmette fretten en honden.
In het begin heeft de fret koorts en een pussigeneus- en ooguitvloeiing. De voetzooltjes zwellen op en worden hyperkeratotisch. Het dier gaat snel achteruit en na 2-3 weken sterft de fret al. Een enkele keer overleven ze deze fase en krijgen ze hersenverschijnselen, raken in coma en gaan alsnog dood.
Behandeling heeft geen zin. Voorbehoedend kun je vaccineren.

Influenza
Dit wordt veroorzaakt door het influenzavirus en wordt overgebracht van mensen op fretten, of van fret op fret. Ook mensen kunnen ziek worden van de fret. Binnen 48 uur wordt het dier sloom, heeft geen eetlust meer en krijgt koorts. Soms zie je niezen en neusuitvloeiing. De koorts duurt een dag, maar op de derde dag ontstaat er opnieuw koorts. Na enkele dagen herstellen ze doorgaans.
De behandeling bestaat uit uit antibiotica.

Oormijt
Dit wordt veroorzaakt door Otodectes cynotis en komt ook voor in de oren van honden en katten. Besmetting van hond of kat naar fret komt zelden voor, maar wel tussen fretten onderling. Moederfretten geven het weer door aan hun jongen. Vrijwel elke fret die nog niet is behandeld tegen oormijt heeft de aandoening.
De mijt veroorzaakt een oorontsteking: aan de binnenzijde van de oorschelp zie je bruin oorsmeer en soms korstjes. Ook is er jeuk en schudt de fret met zijn kop. Sommige fretten hebben wel oormijt, maar geen symptomen. Als je wat oorsmeer onder de microscoop bekijkt zie je prachtig de mijten lopen.
Je behandelt oormijt met een speciale, liefst dunvloeibare oorzalf voor de hond of kat. Vergeet niet het na een week weer te herhalen.

Vlooien
Net als honden en katten hebben ook fretten nogal eens last van vlooien. Ze geven jeuk en korstjes op de huid. Fretten krabben wel eens vaker, dus controleer eerst wel of er echt vlooien in het spel zijn. Je mag ze behandelen met Frontline-spray of vlooienpoeder (met permethrin). Er zijn ook nieuwere middelen voor in de nek, maar vraag eerst je dierenarts over de exacte dosering voor de fret.
Vergeet zeker niet de omgeving te behandelen!

Hartaandoeningen

Congestieve cardiomyopathie zie je ook bij de fret. Het valt op dat de fret hoest, sloom is en minder eetlust. Als het even duurt worden ze erg benauwd. De definitieve diagnose wordt gesteld met een röntgenfoto: een vergroot hart en longoedeem.
Er zijn hartmedicijnen voor de fret.

Rugproblemen
Meestal komt dat voor na trauma, maar ook zie je het soms plotseling optreden bij een verder gezond dier. de oorzaken kunnen bijvoorbeeld een hernia zijn, wervelfracturen, bloeduitstortingen in het ruggemerg of tumoren. De rug is soms pijnlijk en met een foto kun je de diagnose doorgaans stellen. Soms treedt spontaan herstel op. In ieder geval hokrust geven en ook hiervoor heeft de dierenarts een medicimale behandeling.

Kaalheid
In het voorjaar kunnen sommige vrouwtjes kaal worden over het gehele lichaam. Dit is normaal bij loopse vrouwtjes die zijn gedekt. Na de eisprong valt de wintervacht acuut uit, terwijl de nieuwe zomervacht nog maar erg kort is.
Bij langdurig loopse vrouwtjes zie je wel eens een beiderzijdse symmetrische kaalheid van de staart en aan de onderzijde van de buik. Behandeling: zie onder 'beenmergdepressie'.
Zowel mannetjes als vrouwtjes hebben in de nazomer en herfst een kale staart ten gevolge van een nog onvoltooide rui.

Beenmergdepressie

Dit wordt veroorzaakt door hoge oestrogeenspiegels tijdens de loopsheid van het vrouwtje. vrouwtjes zijn loops van maart tot en met augustus. Al die tijd produceren de eierstokken oestrogenen. Pas na dekking treedt een ovulatie (eisprong) op (dat is trouwens ook zo bij de kat en het konijn) en daarmee eindigt de loopsheid een poosje. Dat betekent dat vrouwtjes die niet zijn gedekt (en dus geen ovulatie hebben) het gehele oestrusseizoen onder de oestrogenen staan
Oestrogenen hebben beenmergdepressie tot gevolg. Waarom dat is is nog niet helemaal bekend. De beenmergdepressie geeft op zijn beurt weer aanleiding tot o.a. puntbloedingen in organen en bovendien wordt de fret gevoeliger voor infecties. Ook stimuleren de hormonen het klierweefsel in de baarmoeder met als gevolg baarmoederontsteking.

Bij vrijwel elk vrouwtje wat niet is gedekt treden deze problemen aan het einde van het loopsheidseizoen op. Maar soms ook al veel eerder: je kunt dan gezwollen vergrote schaamlippen, vaginale uitvloeiing, bleke slijmvliezen, vermagering en beiderzijdse kaalheid zien, zoals boven beschreven. Het dier eet op een bepaald moment niet meer en soms zie je bloedingen in huid en/of slijmvliezen, zwarte ontlasting, soms verlammingen ten gevolge van bloeduitstortingen in het ruggemerg, soms hersenverschijnselen of ontstekingen van organen. Uiteindelijk sterft de fret.

De enige behandeling, als de conditie van het dier dit tenminste nog toelaat, is het operatief verwijderen van baarmoeder en eierstokken. Heel snel knapt ze dan weer op. Eventueel is ook een hormonale behandeling mogelijk.
Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om, indien nodig, vochtinfusen te geven, antibiotica tegen secundaire infecties en eventueel andere medicijnen.

Vrouwtjesfretten waar niet mee wordt gefokt kun je beter vóór of in het begin van de loopsheid (op een leeftijd van 6-8 maanden) steriliseren. Fok je er wel mee, laat ze dan niet te vroeg dekken en speen de jongen niet te gauw.

Castratie
Mannetjes waar niet mee wordt gefokt kunnen vanaf een leeftijd van 6-8 maanden worden gecastreerd. Niet-gecastreerde mannetjes kunnen namelijk behoorlijk gaan stinken, ze worden onrustig en elke andere fret wordt besprongen en met een bet in de nek rondgesleurd. na de castratie zijn ze rustiger, de stank is weg en ze kunnen met andere fretten samen worden gehuisvest.
De operatie is hetzelfde als bij de kater.

Sterilisatie
Vrouwtjes waarmee je niet wilt fokken kun je als ze 6-8 maanden oud zijn al steriliseren. Ook deze operatie geschiedt op dezelfde wijze als bij de poes.

Info over operaties bij uw fretEten
Uw huisdier mag eten tot vlak voor de operatie. Haal het eten uur voor de operatie weg, dit geldt ook voor het hooi en stro. Drinken mag uw fret nog wel (alleen water).

Brengen
Zorg dat uw huisdier schoon is. Vervoer de fret in een stevig en goed afsluitbaar reismandje. Als bodembedekking kunt u schone doeken gebruiken, gebruik geen strooisel of iets dergelijks. Het dier mag onmiddellijk na de operatie weer eten en drinken. Neem daarom, in een apart en afgesloten bakje, alvast wat van het meest favoriete voer mee naar de praktijk.
Het is belangrijk dat u op de afgesproken tijd met het dier op de praktijk aanwezig bent. Vertoont het dier kort voor de operatie ineens andere gezondheidsproblemen, meldt deze dan zo spoedig mogelijk aan uw dierenarts.

Na de operatie
Na de operatie heeft uw huisdier een operatiewond. Daar mag geen zaagsel aan kleven of stroof hooi in gaan prikken. Maak voor thuiskomst van uw fret daarom het hok eerst goed schoon en gebruik als tijdelijke bodembedekking kranten en schone doeken gedurende 2 dagen.

Tenslotte
Als je een fret wilt aanschaffen laat je dan eerst goed informeren.

* Nog even een taalkundige opmerking over de fret: op internet en in boeken zie je meestal 'de fret ' staan, maar het is het mag toch echt ook 'het fret'. Alle woordenboeken en spellinglijsten vermelden dat fret onzijdig is:
Onze Taal
Van Dale

Voeding en verzorging van moederloze fretjes
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)