Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Hoe weet ik of mijn kat (of hond) ziek is?flexible zieke kat op tafel

Hieronder ziet u 10 tekenen van ziekte bij de kat. Een aantal daarvan is ook van toepassing op een hond.
Soms is het best moeilijk om deze signalen te herkenen. Soms blijven ziektes nogal eens onopgemerkt, mogelijk omdat huisdieren een ziekte toch proberen te verbergen: in het wild zouden ze namelijk opvallen zijn en worden opgegeten.

1. Verandering in eetlust.
Teveel of juist te weinig eten kan mogelijk een ziekte betekenen. Als u een verandering opmerkt neem dan contact op met uw dierenarts te melden. Er zijn veel ziekten die te veel of te weinig eten kunnen veroorzaken. Met onderzoek kan de oorzaak worden opgespoord. Soms is daar aanvullend onderzoek (bloed, röntgenfoto's en / of echografie) voor nodig.


2. Stinkende adem.
Een slechte geur uit de mond van uw kat kan duiden op tandvleesaandoeningen of tandbederf. Tanden poetsen van uw kat is een goede manier om die risico's te verminderen. Maar een naar ammoniak ruikende adem kan ook een teken zijn van een nierziekte.

3. Plassen of poepen buiten de kattenbak.
Oorzaken van deze vervelende gewoonte kunnen gedrags-veranderingen zijn. maar ook duiden op een ziekte. Bespreek de symptomen van uw huisdier met uw dierenarts om uit te sluiten of er een blaasontsteking is alvorens het te behandelen als een gedrag probleem.

4. Veranderingen in het gewicht.
Gewichtsverlies kan een indicatie van de schildklier aandoening of erger, zoals kanker. Gewichtstoename of een dikkere buik kan worden gerelateerd aan verschillende aandoeningen zoals diabetes of pyometra (een baarmoederontsteking waarbij de baarmoeder vol pus staat). Obesitas op zich is schadelijk voor de gezondheid van uw huisdier: het kan leiden tot artritis, diabetes, tumoren en een kortere levensduur.

5. Gedragsveranderingen.
Als je kat zich opeens asociaal gaat gedragen, kan daar een medische reden voor zijn. Zo probeert een kat die zich niet goed voelt zich te verbergen, en verstopt zich bijvoorbeeld in een kast of onder het bed.

6. Je kat verzorgt zich niet meer.
Gebrek aan verzorging kan dof of een vettige vacht kan wijzen op de ziekte van de huid of andere problemen. Sommige katten krijgen kale plekken. Huid-parasieten, zoals vlooien of schurft, maar ook stress kunnen hieraan ten grondslag liggen.

7. Af- of toenemen van activiteit.
Een plotselinge toename van de activiteit bij een kat van middelbare leeftijd of ouder kan wijzen op een overactieve schildklier. Als uw kat lijkt juist minder enthousiast speelt en beweegt, kan dit wijzen op gewrichtsproblemen of andere aandoeningen.

8. Veranderd slaappatroon.
Als uw kat het grootste deel van de dag slaapt, terwijl hij daarvoor juist actief was, kan hij proberen te vertellen dat hij zich niet goed voelt. Maar het tegenovergestelde kan ook: als uw kat de hele nacht door het huis zwerft, veel miauwt, en overdag ook druk is zou daar een onderliggende oorzaak voor kunnen zijn.

9. Stress-gerelateerd gedrag.
Een verandering in de routine van uw kat kan een teken zijn van stress. Veranderingen in de omgeving van uw huisdier, zoals het aanschaffen van een ander huisdier, een verbouwing of harde geluiden kunnen allemaal leiden tot depressief gedrag of een gebrek aan eetlust. Dit is best lastig te herkennen.

10. Veranderingen in geluid
Wanneer uw kat andere geluiden maakt, of juist meer of minder, kan dat duiden op een probleem. Normaal gesproken rustige katten die opeens meer gaan miauwen of andere geluiden maken zou op een aandoening kunnen duiden. Maar ook omgekeerd: normaal 'lawaaiige' katten die stiller worden geven ook aan dat er iets niet goed is.

Als u één of meer van bovengenoemde symptomen herkent bij uw huisdier neem dan contact op met de dierenarts. Hij of zij kan de oorzaak proberen op te sporen waardoor een behandeling zo snel mogelijk kan plaats vinden.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)