Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Medewerkers• Dierenartsen

Dierenarts Henk Vrieselaar
Henk Vrieselaar
Al vroeg was het voor mij duidelijk dat ik dierenarts wilde worden. Sinds 1984 werk ik als dierenarts in Lemmer. Daarvoor was ik enkele jaren werkzaam aan de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht. Vanaf het begin werkte ik - zoals de meeste dierenartsen destijds - in de 'gemengde' praktijk: landbouwhuisdieren, paarden en gezelschapsdieren. Het contact met de eigenaar van het dier en het overleg met collega's over een patiënt maken het beroep erg plezierig.
Mijn voorkeur is in de loop van de jaren uitgegaan naar de paarden en gezelschapsdieren: omdat deze diersoorten ouder worden geven ze diergeneeskundig meer uitdaging en afwisseling. Met name de beeldvorming (echografie) en chirurgie hebben mijn voorkeur. De ontwikkelingen in de diergeneeskunde (zie onderaan deze pagina) zorgden er mede voor dat wij sinds begin 2011 de overstap hebben gemaakt naar uitsluitend gezelschapsdieren. Helaas betekende dat voor mij afscheid nemen van het werk op de boerderij.
Naast het werk als dierenarts maak ik ook illustraties, o.a. voor het Tijdschrift voor Diergeneeskunde. Als u deze website doorbladert komt u verschillende tekeningen tegen.

Dierenarts Afrien Smaling
Afrien Smaling
Ik werk sinds 1993 als dierenarts in deze dierenartsenpraktijk in Lemmer. In het begin heb ik met veel plezier zowel het buiten - als het binnenwerk gedaan. De laatste jaren ben ik me steeds meer gaan toeleggen op de gezelschapsdieren. Het mooie daarvan is dat je vaak meer onderzoek en operaties kan doen dan bij de koeien en schapen in de buitenpraktijk zodat je betere diagnoses kan stellen. Ik kan dit werk ook beter combineren met met mijn gezin en huishouden.
Verder houd ik me thuis nog bezig met de verzorging van onze huisdieren, ik sport regelmatig en lees graag af en toe een boek. Ik zou heel graag een hond willen hebben, maar vind dat ik daar niet genoeg tijd voor heb. Mijn speciale interesse binnen onze praktijk ligt bij de operaties.
Ik vind het mooi om huisdier en eigenaar bij het hele proces van het onder narcose brengen, opereren en weer wakker laten worden te begeleiden. Verder zijn de behandelingen in de spreekkamer natuurlijk ook altijd vol afwisseling en uitdaging. De omgang met mens en dier boeit me tot nu toe nog elke dag!  

0
Marileen Bruinsma
Marileen Bruinsma werkt sinds mei 2019 bij ons op de vrijdagmiddag. Ze werkt tevens als dierenarts in twee praktijken in Emmeloord.

Dierenarts Anita Agricola
Anita Agricola
Hallo, ik ben Anita Agricola en ben in 2000 afgestudeerd als dierenarts in Utrecht. Ik ben daarna in Brabant begonnen bij een gemengde praktijk. Maar het heitelân trok en bij onze verhuizing naar Friesland in 2005 heb ik de overstap gemaakt naar alleen gezelschapsdieren. Uiteindelijk lag daar ook meer mijn hart.
In 2008 ben ik in Lemmer begonnen, waar ik het altijd erg naar mijn zin heb gehad. Maar helaas moest ik in 2012 toch stoppen met het werk als dierenarts aangezien het even niet te combineren was met onze drukke gezin. Achteraf bleek ik ook nog de ziekte van Pfeiffer te hebben.
Gelukkig val ik sinds 2013 weer zo nu en dan in op de praktijk, zodat ik toch nog kan genieten van mijn werk als dierenarts. Ook blijf ik op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen binnen de diergeneeskunde door middel van nascholing.
Op het moment beleef ik samen met mijn man veel plezier aan onze drie dochters en Mechelse herder pup. Ook ben ik een actieve sporter net als de rest van het gezin en doe aan wielrennen, mountainbiken, schaatsen en hardlopen.

• Dierenarts-assistentes


Dierenartsassistente Jeltsje Bangma
Jeltsje Bangma
Sinds september 1989 ben ik werkzaam als dierenarts-assisistente. Daarna heb ik bij het LOI de opleiding paraveterinair gevolgd en deze in juni 1992 succesvol afgerond.
Mijn speciale belangstelling gaat uit naar laboratorium-werkzaamheden en gebitten. Hier probeer ik me steeds verder in te verdiepen. Daarnaast begeleid ik stagiaires.
Het contact met de cliënten blijft natuurlijk ook heel erg leuk en bijzonder.
Samen met mijn andere collega assistentes hebben wij het puppyconsultatie-programma opgezet. Hierbij worden eigenaar en hun pup gedurende hun 1e levensjaar begeleid, heeft u een pup en wilt u hieraan mee doen dan kunt u mij dus ook tegen komen.
Dierenartsassistente Susanne Jelsma
Susanne Jelsma
Sinds oktober 2001 ben ik werkzaam bij Dierenartspraktijk Vrieselaar.
Vanaf jongs af aan lag mijn interesse al bij dieren. Dat bleef tot ik moest kiezen welke richting ik op wilde. Vandaar dat ik de opleiding AOC Terra Dierverzorging in Meppel ben gaan volgen. Van de 3 jaar heb ik in het laatste jaar de opleiding paraveterinair dierenarts-assistente erbij gevolgd.
In deze periode heb ik enkele stages gelopen zoals bij een dierenpension, dierenwinkel, een kinderboerderij en enkele dierenartsenpraktijken.
Voor mijn dierentuincertificaat kwam ik terecht bij SOS Dolfijn in Harderwijk. Hier worden gestrande dieren opgevangen, vooral bruinvissen, en worden als hun gezondheid het weer toelaat uitgezet in hun natuurlijke omgeving, de zee. Ik ben daar dan ook nog steeds vrijwilliger. Tijdens mijn examens kwam bij DAP Vrieselaar een vacature vrij en kreeg ik vrij vlot na het behalen van mijn diploma deze baan.
Ik heb eerst een tijd bijna full-time gewerkt maar na het stichten van een gezinnetje ben ik minder gaan werken. Dit is nu prima te combineren.
En als je met dieren werkt ben je al snel verkocht als er een klein zwart/wit harig bolletje nog een baasje zoekt. En daarom is onze hond ook al weer bijna 10 jaar bij ons.
Het is een afwisselende baan waarbij je met mens en dier werkt. En die combinatie is voor mij erg leuk.
Samen met mijn andere collega assistentes hebben wij het puppyconsultatie-programma opgezet. Hierbij worden eigenaar en hun pup gedurende hun 1e levensjaar begeleid, heeft u een pup en wilt u hieraan mee doen dan kunt u mij dus ook tegen komen.

Dierenartsassistente Marije Beuckens
Marije Beuckens
Mijn naam is Marije Beuckens, en ik ben sinds november 2014 werkzaam als dierenartsassistente bij Dierenkliniek Vrieselaar.
Ik ben opgegroeid in Nijemirdum, maar woon nu samen met mijn vriend en dochtertje in Sint Nicolaasga. Al van jongs af aan ligt mijn interesse bij de dieren. Mijn vader en ik hebben vroeger een koppeltje schapen en angorageiten gehad.
Tijdens mijn studie aan het AOC Friesland in Leeuwarden, heb ik verschillende stages gelopen zoals bij een dierenwinkel, een dierenartsenpraktijk, een schapenmelkbedrijf en een melkveebedrijf.
Ook ben ik voor een project twee maanden naar Bulgarije geweest. Daar heb ik samen met drie klasgenoten en Bulgaarse studenten schapen gemolken en schapenkaas gemaakt.
Toch wou ik nog steeds graag de studie paraveterinair gaan doen. En deze heb ik dan ook in 2012-2013 gevolgd aan de Capabel Onderwijs Groep. Tijdens deze studie heb ik stage gelopen in Emmeloord, en ook bij Dierenkliniek Vrieselaar. Na het behalen van mijn diploma, heb ik drie maanden invalwerk bij de Dierenkliniek gedaan. Daarna heb ik kans gekregen om hier te komen werken en deze heb ik met veel enthousiasme aangegrepen!
Mijn interesse lag voornamelijk bij de landbouwhuisdieren, mijn tijdens mijn stages ben ik de gezelschapsdieren ook steeds leuker gaan vinden.
Maar ook wilde dieren hebben mijn interesse. Zo zou ik nog graag eens walvissen en de grote witte haai in het echt willen bewonderen.
Ik hoop veel ervaring op te mogen doen bij de dierenkliniek en mijn kennis zo uit te breiden.


• Praktijkmanager


Praktijkmanager Judith Vrieselaar-Jetten
Judith Vrieselaar-Jetten
In 1984 zijn Henk en ik vanuit Utrecht naar Lemmer verhuisd. In Utrecht heb ik mijn opleiding fysiotherapie gedaan. Na mijn opleiding heb ik in Duitsland en Nederland gewerkt als fysiotherapeut.
Ik heb in de beginjaren als assistente meegewerkt in de praktijk. Omdat ons gezin zich inmiddels begon uit te breiden heeft Jeltsje Bangma in 1989 mijn assistente-taken overgenomen.
Na een aantal rustige jaren ben ik mij vanaf 1993 gaan bezighouden met het organisatorische gedeelte van de praktijk. Meestal werk ik dus op kantoor, maar als het druk is, komt het wel voor dat u mij aan de telefoon of aan de balie krijgt.
Ik vind het contact met u namelijk erg leuk.
Over nascholing


dierenarts operatie eidierenarts assistente paraveterinair Vrieselaar Klik op de dierenarts of de assistente voor meer info over deze beroepen

Elke dierenarts heeft zijn of haar specifieke kennis en interesse, er is regelmatig patiëntenoverleg en daarbij hebben we uitstekende contacten met specialisten in de regio.
Alle medewerkers scholen zich regelmatig bij zodat ze op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.
Dit alles geeft een veilig gevoel als uw hond, kat, konijn of cavia onverhoopt moet worden behandeld, geopereerd, moet worden opgenomen of als u alleen maar iets wilt weten over een bepaald medicijn, vlooien of wormen!

Tegenwoordig is het vrijwel onmogelijk om kennis over ziekten en preventie van alle diersoorten te hebben. Wie herinnert zich nog de Nederlandse Iris-film met Monique van de Ven en de James Herriot televisie-serie waar de dierenarts van koe naar schaap en varken rijdt en vervolgens thuis weer honden, katten en de kanarie beter maakt. Hoe romantisch ook: dat is echt verleden tijd. Als je voor kwaliteit gaat kan zoiets helaas niet meer.

De ontwikkelingen in de geneeskunde gaan heel snel, ook in de diergeneeskunde: de kennis over ziekten en behandelingen is toegenomen, technieken zoals bloedonderzoek, röntgen en echografie en meer specialistische chirurgie hebben ook bij ons hun intrede gedaan. Daarnaast worden er vanuit de overheid, de zuivel en verzekeringsmaatschappijen terecht steeds meer eisen gesteld aan de kwaliteit van dierenartsen, dierenarts-assistentes, apparatuur en gebouwen.

In heel Nederland zien we daarom al langer dat dierenartsenpraktijken ‘diersoortgericht’ gaan werken: er ontstaan praktijken voor alleen landbouwhuisdieren, uitsluitend paarden en dierenartsen voor uitsluitend gezelschapsdieren. Het is zelfs al zo dat dierenartsen die momenteel afstuderen in Utrecht tijdens hun studie al voor een bepaalde diersoort moeten kiezen. Er studeren tegenwoordig geen allround dierenartsen meer af. Een ‘koeien-dierenarts’ weet daarom veel minder af van een hond dan een gezelschapsdierenarts. En omgekeerd.

En binnen die diersoorten ontstaan weer specialisten, net zoals in het ziekenhuis: huidartsen, internisten, orthopedisch chirurgen, cardiologen, radiologen, enz. Wist u dat er zelfs al speciale vissen-dierenartsen zijn? Alles voor een kwalitatief steeds betere diergeneeskunde. De “gemengde” praktijk, hoe romantisch ook, wordt echt verleden tijd. Niet alleen overdag, maar ook bij een spoedgeval wilt u toch bij voorkeur een gezelschapsdierenarts bij uw zieke hond?
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)