Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Foto's van een sterilisatie van een poes en castratie van een kater    


baarmoeder eierstok cervixschets van het geslachtsapparaat van de poes

Er wordt meestal van sterilisatie van een poes gesproken, terwijl de ingreep in werkelijkheid castratie genoemd moet worden, net zoals bij de kater. Sterilisatie betekent alleen het onvruchtbaar maken; castratie betekent het wegnemen van de eierstokken (poes) of testikels (kater) en dat is wat er bij de ingreep gebeurt. Op deze website staan ook foto's van de castratie van en hengst en enkele foto's van de sterilisatie van de teef.


Op deze pagina staat een uitleg over de redenen voor castratie en sterilisatie en over de nadelen van progestagenen (de zogenaamde 'prikpil' en andere krolsheid-voorkomende middelen).

Kat kijkt in camera - Dierenkliniek Vrieselaar Scheren van een kat - Dierenkliniek Vrieselaar
De poes wordt nuchter bij ons gebracht. Vervolgens krijgt ze een narcose-injectie. Na enkele minuten slaapt de kat en wordt in een soort 'trog' op de rug gelegd. De pootjes worden vastgemaakt aan deze trog en de buik wordt geschoren (foto rechts), gewassen en tenslotte gedesinfecteerd. Dat witte stipje op de geschoren buikhuid is de navel.


Insnijden van de huid bij de kat - Dierenkliniek Vrieselaar
Vervolgens wordt met een scalpel een klein sneetje in de huid en spierlaag gemaakt tot in de buikholte.


Eierstok en baarmoeder van de kat - Dierenkliniek Vrieselaar Close-up van eierstok en baarmoeder kat - Dierenkliniek Vrieselaar
Daarna wordt met een haakje (is niet in beeld) de baarmoeder (2) opgezocht en buiten de buikholte gebracht. Een baarmoeder heeft twee zogenaamde 'hoornen'. Aan elk uiteinde van de hoorn zit een eierstok (1). Aan de ene kant zit de eierstok dus vast aan de baarmoeder, aan de andere zijde is die verbonden via een bandje met de nier.

Verwijderen eierstok van kat - Dierenkliniek Vrieselaar Verwijderen van eierstok bij de kat  - Dierenkliniek Vrieselaar
De eierstok wordt aan beide zijden afgebonden met oplosbaar draad en van de baarmoeder losgeknipt. De eierstok wordt dus verwijderd. Hetzelfde gebeurt met de baarmoeder en eierstok aan de andere zijde.

Hechten buikwond kat - Dierenkliniek Vrieselaar Hechten onderhuid bij de kat - Dierenkliniek Vrieselaar
Daarna worden buikvlies, buikspieren en soms ook onderhuid gehecht.

Gesloten wond bij de kat - Dierenkliniek Vrieselaar
Dit zijn de huidhechtingen. Na 8-12 dagen worden deze verwijderd.

Dierenarts-assistente na een operatie van de kat - Dierenkliniek Vrieselaar Verbandspray op wond kat na operatie - Dierenkliniek Vrieselaar
De dierenarts-assistente dekt de wond af met verbandspray, en geeft de kat een injectie met een pijn-en ontstekingsremmer, en...

Kat wordt wakker in verwarmde opname - Dierenkliniek Vrieselaar Kat slaapt in opname - Dierenkliniek Vrieselaar
... legt de kat in een warme kooi, waar ze heerlijk wakker kan worden. De dierenarts-assistente houden alles goed in de gaten en ook bij de balie kunnen zij de situatie bewaken op een klein beeldscherm. In de opnameruimte is namelijk een webcam bevestigd.
Als de poes goed wakker is, mag ze weer worden opgehaald. De eigenaar van de poes krijgt een duidelijke instructie mee voor de nabehandeling.


Hieronder foto's van een castratie van een kater
Deze ingreep is veel eenvoudiger. Allereerst wordt de kater onder narcose gebracht, het operatiegebied wordt geschoren (de haren worden geplukt) , gewassen en gedesinfecteerd.
Insnijden balzak van de kat - Dierenkliniek Vrieselaar Testikel van de kat - Dierenkliniek Vrieselaar Wondje in balzak na castratie - Dierenkliniek Vrieselaar
Vervolgens zie je op de foto's van links naar rechts:
1. Insnijden van de huid van de balzak en testikel. 2. Testikel wordt buiten de balzak gebracht en de zaadstreng en het bloedvat worden afgebonden en doorgeknipt (niet op foto te zien). De testikel wordt verwijderd. Daarna wordt de andere testikel op dezelfde wijze verwijderd. 3. Het kleine huidwondje (hier opengesperd met de vingers) wordt opengelaten en groeit binnen enkele dagen dicht.


• Engels: Neutering (Castration) in Cats / pictures

Lees hier meer over castreren en steriliseren van een poes.

Van een aantal operaties hebben we foto's gemaakt:
castratie paard
normale geboorte bij de kat
darmoperatie hond
sterilisatie van een teef
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)