Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Castratie van de hond (reu)


Inleiding
Bij de castratie van de reu worden beide testikels (zaadballen) verwijderd. De testikels vormen niet alleen de zaadcellen maar ook mannelijke hormonen. Een sterilisatie wordt eigenlijk nooit gedaan. Bij dat laatste worden de zaadstrengen onderbroken en afgebonden, waarbij de hond het gedrag dat hij vóór de ingreep ook al had behoudt. En dat wil de eigenaar vaak niet...

castratie hond testikel - Dierenarts Vrieselaar castratie reu zaadstreng - Dierenarts Vrieselaar
Castratie reu
De huid wordt ingesneden en de testikel (foto links) wordt naar buiten gedrukt. Zowel bloedvat als zaadstreng (foto rechts) worden afgebonden, waarna de testikel wordt verwijderd. De andere testikel wordt op dezelfde manier verwijderd en tenslotte wordt de wond gehecht.


Indicaties voor een castratie van de reu
• Sommige reuen vertonen hypersexueel gedrag: ze berijden andere honden of kussens en rijden soms ook tegen mensen aan. Castratie drukt deze neiging de kop in.
• Castratie helpt bij hardnekkige voorhuidontstekingen.
• De neiging tot zwerven van sommige reuen vermindert na castratie.
Prostaatproblemen verminderen na castratie of zijn zelfs helemaal voorbij. Op het ontstaan van prostaatkanker heeft castratie echter geen invloed.
• Agressiviteit tegen andere reuen vermindert bij heel veel reuen na castratie. Ze worden minder dominant. Agressiviteit tegen mensen verandert heel vaak niet! In het algemeen verandert het karakter van de gecastreerde reu niet, maar ze worden vaak wel wat rustiger. De hond wordt niet slomer, zoals mensen soms denken.
• Bij niet ingedaalde testikels (cryptorchidie) kan op oudere leeftijd testikel-kanker ontstaan. Om dat te voorkómen is castratie aan te bevelen.

Hier staan nog meer redenen om je huisdier te laten castreren.

Een nadeel van castratie is dat de reu nogal eens dikker wordt. Ook hier geldt weer dat u 10-20% minder voer moet verstrekken na de ingreep. Onze assistentes kunnen u helpen om het gewicht van uw hond laag te houden.Soms valt het na castreren op dat de vacht van met name langharige honden dikker wordt, meer gaat krullen en daarom moeilijker te onderhouden is.

Er is een uitstekend alternatief voor castratiesuprelorin castratie - Dierenarts Vrieselaar
Bij twijfel over het effect van castratie kan de dierenarts ook een ‘implantaat’ inbrengen: Suprelorin is een veilige en omkeerbare manier om reuen tijdelijk onvruchtbaar te maken. De libido van de reu vermindert, maar of het gedrag verandert (zoals agressie) is niet altijd te voorspellen.
Het implantaat kan gebruikt worden als alternatief voor een definitieve, chirurgische ingreep. Na inbrengen van het implantaat, dat via een holle naald onder de huid wordt gebracht, wordt de productie van het hormoon testosteron voor ongeveer een half jaar of een jaar stilgelegd.
Het voordeel van castratie via een implantaat is dat het omkeerbaar is. Het effect verdwijnt vanzelf als de behandeling niet wordt herhaald. Het is een veilige en goede optie om te ervaren hoe de hond lichamelijk reageert op onvruchtbaarheid. Ook wie ooit wil fokken met een reu kan tijdelijk voor een implantaat kiezen. Na inbrengen van het implantaat duurt het enkele weken voordat de reu onvruchtbaar is. Bovendien treedt eerst (gemiddeld 2 weken, bij het langwerkende implantaat soms iets langer) een periode op dat de hoeveelheid testosteron toeneemt.

Wanneer kun je Suprelorin toepassen:
• Het verkrijgen van een tijdelijke onvruchtbaarheid.
• Als alternatief voor een chirurgische castratie, wanneer die op medische gronden niet uitvoerbaar is, of wanneer er emotionele, sociale of culturele bezwaren bestaan.
• Als test voorafgaand aan een chirurgische castratie.

Het implantaat wordt op dezelfde wijze geplaatst als een identificatiechip en lost vanzelf op.

Tenslotte
Een verouderde methode van 'chemische castratie' is een injectie met een middel dat een tijdelijk remmende werking heeft op het seksuele gedrag en op de zaadcel-productie. Dit werkt bij de ene hond een paar weken en bij een andere soms wel enkele maanden. Reageert de reu hier goed op, dan zal het dier ook op castratie goed reageren. Omdat hier best wel nadelen aan verbonden zijn en het effect dus niet altijd voorspelbaar is, wordt de voorkeur gegeven aan het bovengenoemde implantaat.

• Engels: Neutering (Castration) in Dogs
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)