Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Wat doet een dierenarts en hoe word je het?Dierenarts is een erg mooi beroep. Je bent veel met dieren en hun baasjes bezig, je ziet veel interessante dingen en soms ook bijzondere dieren. Maar je mag niet zomaar dierenarts worden daarvoor moet je eerst naar de universiteit, waar je heel veel leert over dieren en hun ziektes en natuurlijk hoe je de dieren kan genezen.
flexible - Vaccinatie pups dierenarts Vrieselaar
Het beroep dierenarts staat heel hoog in de beroepen top 40. Net achter modeontwerper, profvoetballer en acteur of actrice. Lees hier meer.

Om dierenarts te kunnen worden moet je eerst minimaal een VWO diploma gehaald hebben op de middelbare school, met het profiel natuur en gezondheid. Als dierenarts moet je het natuurlijk erg leuk vinden om de hele dag met dieren bezig te zijn. Maar omdat dieren niet kunnen vertellen waar ze pijn hebben, zal je veel met hun baasjes moeten praten. Veel tijd van je werkdag zul je afspraken hebben, waar je in een korte tijd moet bedenken wat voor soort ziekte het dier heeft. Je moet het dan ook goed uitleggen aan de eigenaar, want die wil graag weten wat zijn huisdier precies heeft.
In Nederland kan je maar op één plek voor dierenarts studeren, en wel in Utrecht. Meer informatie over de studie diergeneeskunde in Utrecht kun je vinden op de website van de Universiteit Utrecht. Onderaan deze pagina staan de toelatingseisen.

Hieronder kort enkele gegevens over de studie diergeneeskunde
Beschrijving
Deze opleiding richt zich op alles wat te maken heeft met de gezondheid van het dier. Liefde voor dieren staat bij deze studie natuurlijk voorop. Het is een belangrijke opleiding voor de gezondheid van het dier, maar ook voor die van de mens; zo wordt steeds meer erkend dat gezonde huisdieren voor gezondere mensen zorgen (bijvoorbeeld bij stress). Een relatief onbekend onderdeel van deze opleiding is het onderzoeken van dierziekten die schadelijk zijn voor de mens, zoals bijvoorbeeld hondsdolheid. En een heel ander onderwerp is de zorg voor de gezondheid van dieren die bestemd zijn voor consumptie, voor de consument maar ook voor de producent. Diergeneeskunde beperkt zich niet alleen tot het genezen van dieren, maar helpt ook (vee)houders o.a. met het verhogen van hun productie. Het vakgebied van de diergeneeskunde hanteert de verdeling in huisdieren en consumptiedieren. Ook de studie is zo ingedeeld.
Vakken: Biochemie, infectieziekten, biologie, anatomie, genetica, diagnostiek, radiologie
Duur
6 jaar Toelatingseisen (zie onderaan deze pagina)
Vwo-profielen: N&G, N&T met biologie Vwo met schei- en natuurkunde
Enkele HBO-opleidingen
Toekomstmogelijkheden
Je vindt afgestudeerden bij farmaceutische bedrijven, bij veevoerproducenten en bij overheidsinstellingen, zoals de keuringsdienst en de gezondheidsdienst voor dieren. Je kunt ook een dierenartspraktijk beginnen.

Androclus
androclus en de leeuw logo Diergeneeskunde
Hiernaast zie je het logo van de gebouwen van de faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht: het stelt Androclus voor met een gewonde leeuw.
De slaaf Androclus ontvluchtte zijn meester, een Romeins consul in Noord-Afrika. Voedselgebrek deed hem verzwakken en hij zocht beschutting in de woestijn in een grot en trof daar een leeuw aan. Hoewel bang voor z'n leven zag Androclus dat de leeuw hinkte. Het dier had zich met de gewonde poot teruggetrokken in de grot. In zijn poot zat een splinter. Androclus wint het vertrouwen van de leeuw en verwijdert de splinter uit de leeuwenpoot. De genezen leeuw blijft bij Androclus en zorgt ervoor dat ze vlees te eten krijgen. Androclus blijft onvindbaar voor zijn meester. Na drie jaar verlaat Androclus toch degrot en wordt prompt door zijn meester gevangen genomen. Als straf wordt hij naar Rome gestuurd om daar ter volksvermaak in de arena voor de wilde dieren te worden gegooid. Onder de dieren in de arena is echter ook de leeuw die door Androclus is geholpen. De leeuw herkent hem en beschermt hem tegen de andere dieren. De door zoveel aanhankelijkheid geroerde keizer laat hierop de leeuw en Androclus vrij.

Androclus geldt als symbool voor de dienende functie van de dierenarts.

Website Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht
De faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht is de enige plek in Nederland waar je kan worden opgeleid tot dierenarts. Als een van de weinige wordt deze opleiding niet alleen erkend door de Europese landen maar ook door de Verenigde Staten en Canada. Dat betekent dat je als dierenarts afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht met je diploma wereldwijd aan de slag kunt.

Het studieprogramma
De driejarige bachelor bestaat uit twee delen: de major en de profileringsruimte (minor). In de major, die het overgrote deel van de opleiding uitmaakt (165 ECTS), zijn alle verplichte vakken opgenomen. In de profileringsruimte (15 ECTS) kun je enkele vakken volgen die passen bij jouw specifieke interesses en ambities.

In het eerste jaar van de bachelor krijg je een algemene basis; het bouwplan. In dit bouwplan leer je de grondbeginselen kennen van een aantal belangrijke structuren en processen in het dierlijke lichaam. Je onderzoekt hoe dieren eruitzien op cel- en molecuulniveau, maar ook de manier waarop grote groepen dieren zich gedragen en voortplanten. In het laatste deel van jaar 1 en in de jaren 2 en 3 krijg je thematisch onderwijs waarin diersoortoverschrijdend inzicht in gezonde en zieke dieren centraal staat.

In het meeste onderwijs worden cases (praktijkgevallen, probleemschetsen, onderzoekssituaties) gebruikt om je te leren om probleem-georiënteerd en klinisch te redeneren. Je oefent voor je rol als dierenarts door beargumenteerde beslissingen te nemen en je oordelen en adviezen te onderbouwen. Het vermogen om klinisch te redeneren wordt getoetst via zowel tentamens en werkstukken als praktijkopdrachten en presentaties. Naast de medische kant in het onderwijs is er veel aandacht voor het ontwikkelen van je communicatieve vaardigheden, professioneel gedrag en wetenschappelijke vorming in praktijk en onderzoek.
Lees hier verder

Nog meer info kun je vinden op Wikipedia.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)