Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

De Gezondheids-Check
het beste voor uw hond en kat een heel leven lang

stethoscope-tafel Gezondheids checkup

U wilt natuurlijk het beste voor uw geliefde huisdier. Uw dierenarts ook. 
Elk jaar laat u uw hond of kat vaccineren. Daarbij geven we niet alleen een bescherming tegen veel voorkomende, vaak dodelijke ziektes, maar dit consult is tevens een jaarlijkse controle, waarbij wij uw huisdier uitgebreid onderzoeken. Want ook voor uw huisdier geldt dat voorkomen beter is dan genezen. Deze gezondheids-check bevat algemene controles van belangrijke functies. Kortom, complete zorg: vanaf de eerste wankele stapjes tot en met de verdiende oude dag. U zou wensen dat uw huisarts zoiets doet voor u! Een jaarlijkse gezondheidscheck-up is de basis voor een gezonde oude dag.


Met zorgvuldig lichamelijk onderzoek alleen komen helaas slechts de wat verder gevorderde aandoeningen aan het licht. Veel beter is het om bij oudere dieren de functie van een aantal organen te meten met bijvoorbeeld een bloed- en/of urine onderzoek. Bij oudere mensen gebeurt zoiets al heel lang.

Dit zijn in het kort de hoofdpunten van de Gezondheids-check:
 
• Algehele conditie check
Wordt uw huisdier sneller moe, heeft hij last van kortademigheid, slaapt hij meer
dan anders? En hoe zit het met zijn eetlust? Drinkt hij meer of juist minder? Deze en andere vragen komen allemaal aan de orde bij het controleren van de algehele conditie.

• Huid, vacht, ogen en oren
Als uw huisdier last heeft van jeuk, van kale plekken of extra verhaart, kan dat wijzen op vlooien of andere parasieten. Hoe dan ook, de dierenarts controleert z’n vacht, voelt of er knobbels zijn en checkt de oren en ogen.
 
bob flatcoated retriever
• Gebitscontrole
Sterke en gezonde tanden en kiezen is voor huisdieren net zo belangrijk als voor mensen. Wanneer uw hond of kat een slecht gebit heeft, zal uw huisdier meer moeite hebben bij het eten, kauwen, kluiven en slikken.
 
• Gewichtscontrole
Een goede voeding en daarmee ook een goed gewicht is belangrijk om de algehele conditie van uw huisdier op peil te houden. Door overgewicht kunnen er sneller bepaalde ziektes ontstaan. Vandaar dat de dierenarts ook het gewicht van uw huisdier controleert.
 
• Vlooien, wormen, teken en andere parasieten
Jeuk en een slechte conditie zijn al lastig genoeg, maar parasitaire aandoeningen kunnen ook een bedreiging zijn voor de mens. Tijdens jaarlijkse gezondheids-check besteedt de dierenarts speciale aandacht aan parasieten, ook aan parasieten die ziektes veroorzaken die op de mens kunnen overgaan. Lees meer over wormen.
 
• Maagdarmkanaal
Poept uw huisdier goed en regelmatig? Moet hij hard persen of signaleert u juist het tegenovergestelde? Tijdens de Gezondheids-Check controleert de dierenarts ook op wormen.
 
• Urinewegen en geslacht
Functioneert alles nog goed bij uw huisdier? Zaken waar we op moeten letten zijn de kleur van de urine en of uw huisdier vaker moet plassen. Komt er afscheiding uit de geslachtsdelen?

• Anders nog iets?
De gezondheids-check omvat een uitgebreide checklist en geeft een uitstekend beeld van de gezondheidstoestand van uw huisdier. Hoe compleet het consult ook is, misschien wilt u dat uw dierenarts speciale aandacht besteedt aan iets dat u is opgevallen bij uw huisdier. Zo kan uw dierenarts u ook adviseren over de juiste en beste diervoeding. Noteer eventueel uw vragen op de oproepkaart die u elk jaar van ons ontvangt.

• Vaccineren
In nauw overleg met u wordt bekeken welke inenting uw huisdier nodig heeft. Op basis van de leeftijd en de individuele omstandigheden stelt de dierenarts een passend vaccinatieschema op. Inenten op maat noemen we dat.
Zie Vaccinatieschema kat en Vaccinatieschema hond
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)