Uw dierenartsen in Lemmer

Dierenartsen voor Gezelschapsdieren

Waarom castreren?flexible castratie huisdieren paard hond kat

Eerst even een misverstand uit de weg ruimen: castratie is eigenlijk de enige juiste naam voor het onvruchtbaar maken van mannelijke én vrouwelijke huisdieren. De term "sterilisatie" bij een hond of kat is dus medisch gezien onjuist.
Een sterilisatie (zoals bij de mens) is het afbinden van de eileiders, waarbij de eierstokken en de baarmoeder blijven zitten. Of bij een mannelijk dier het afbinden van de zaadstreng. Zoiets doen we eigenlijk zelden of nooit bij een dier.
Over de cartoon: je ziet hier een paard, maar dat had net zo goed een hond of kat kunnen zijn :-)


Wil je weten of je je kat of hond moet laten steriliseren of beter dus: castreren?
Hieronder 10 redenen om dat te laten doen:

1. Ongewenste zwangerschap.
Een niet gecastreerde reu of kater kan maar moeilijk een loopse teef of krolse poes weerstaan! Ze volgen ze de geur van een vrouwtje over vele kilometers afstand. Daarnaast kunt u aansprakelijk worden gesteld wanneer uw reu of kater verantwoordelijk is voor een nest. Een geboorte krijgt dan wel een vervelende nasmaak...

2. Overbevolking.
Asiels zitten overvol. Om nog maar niet te spreken over katten-overlast in uw omgeving of in vakantieparken. Heel veel ongewenste huisdieren worden elk jaar ingeslapen. Dat had voorkómen kunnen worden door uw huisdier te laten castreren/steriliseren.

3. Gedrag.
Ongecastreerde dieren kunnen allerlei gedragsproblemen hebben. Reuen zijn nogal eens agressief naar andere reuen. Een gecastreerde reu heeft ook minder behoefte aan veelvuldig markeren en bovendien zal hij minder gaan zwerven. Castratie op jongere leeftijd kan het gedrag dus in gunstige zin verbeteren.
Bij niet gecastreerde reuen valt soms ook het "rijden" op uitgestoken benen of kussens op.
Helaas worden reuen ook gecastreerd om de verkeerde gedragsredenen zoals agressie naar mensen of kinderen. Dat helpt doorgaans niet.

Een niet-gecastreerde kater kan gaan sproeien om aan andere katten duidelijk te maken dat dit zijn territorium is. Misschien doet hij dat niet bij u thuis, maar dan gebeurt het wel in de tuin van de buren en misschien zelfs wel bij hun in huis... Daarnaast hebben ze de neiging om te gaan zwerven. De drang om maar op zoek te zijn naar een leuke poes is voor de kater stressvol en vaak zijn deze katten rusteloos. Door vechtpartijen lopen ze eerder wonden op (abcessen) of besmettelijke ziektes (FIV, niesziekte).

4. Sproeien en voorhuidontsteking.
Er is niets erger dan de geur urine van een ongecastreerde kater. Castratie, mits vroeg genoeg gedaan, elimineert die vieze geur van urine. Het plaatsen van geurvlaggen door honden (zowel binnen als buiten) wordt ook een stuk minder na castratie.
Ook voorkomt castratie bij reuen die vervelende voorhuidontsteking. Daarbij zie je wat gelige uitvloeiing uit de voorhuid van een reu. Of de hond zit de hele dag aan zijn penis of voorhuid te likken of er liggen op de ligplaats van de hond steeds vieze vlekken.

5. Zwerven.
Huisdieren hebben natuurlijk niet geleerd hoe ze veilig de straat kunnen oversteken. Dat maakt de kans op ongelukken dus groter. Dierenartsen krijgen veel dieren aangeboden met fracturen of andere verwondingen ten gevolge van zwervende katten en honden. Een dure grap! Castratie vermindert de drang om te zwerven of weglopen. Bovendien vermindert castratie de kans op vechtpartijen tussen dieren. Je kent de gevolgen daarvan wel: bijtwonden, abcessen, enz.

6. Zwerven.
Elk jaar raken duizenden huisdieren zoek. Ze verdwalen en gelukkig komt een aantal weer terug bij hun eigenaar. De meeste echter niet. Om het risico daarop in uw gezin te verlagen castreer of steriliseer uw huisdier, houdt uw hond aan de lijn tijdens het uitlaten, verlies 'm althans niet uit het oog. En (heel belangrijk!) laat uw huisdier chippen!

7. Prostaataandoeningen.
Intacte reuen kunnen een aantal ziekten van de prostaat hebben (vergroting, cysten, abcessen). Dit laatste wordt "goedaardige prostaathyperplasie, net zoals dat bij oudere mannen het geval is. Castratie voorkomt deze problemen van de prostaat.
Prostaatkanker komt ook voor bij de hond. Castratie heeft daarop geen invloed.

8. Hernia perinealis.
Een perineale hernia is een uitstulping aan een of beide zijden van de anus ten gevolge van spierverslapping van de spieren in het bekken. Je ziet het af en toe bij ongecastreerde reuen. De hernia kan vet, vocht of zelfs de blaas bevatten. Het gevolg daarvan is dat de hond constipatie en persen op de ontlasting veroorzaken.
Castratie reduceert het risico van deze hernia.

9. Tumoren van de testikels.
Castratie elimineert het risico van teelbal-kanker. Het is eigenlijk heel simpel: geen testikels, geen teelbalkanker. Het risico daarop is extra groot wanneer er sprake is van 'cryptorchidie', dat wil zeggen wanneer één of beide testikels niet zijn ingedaald in de balzak, maar in de buikholte blijven. De testikel in de buik heeft een veel hoger risico op kanker!

10. Erfelijke aandoeningen.
Nog een andere reden om te castreren is om het verspreiden van slechte genen te voorkomen. Het aantal erfelijke aandoeningen bij huisdieren neemt hand over hand toe. Daarom zou er niet met huisdieren met erfelijke afwijkingen, zoals heupdysplasie, bepaalde oogziekten, hartaandoeningen en vele andere genetische aandoeningen, moeten worden gefokt.
Vissersburen 1
8531 EB Lemmer
0514 - 564433 (ook bij spoed)